Ђурић: Србија ће сарађивати са Судом за злочине "ОВК"

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, изјавио је да ће Србија сарађивати са Судом за злочине тзв. ОВК и оценио да би било добро ако би постојала макар теоретска шанса да се казни неко од злочинаца, али сматра да не треба имати нереална очекивања.
Marko Đurić, SNS  foto: Tanjug
Фото: Marko Đurić, foto: Tanjug

"Да су хтели да казне те људе, они их не би држали у нашој јужној покрајини 16-17 година на власти", рекао је Ђурић за РТС одговрајући на питање зашто је нови тужилац тражио годину дана да се упозна са предметима.

"Ако то буду хтели да ураде, претпостављам да ће имати одређене политичке мотиве, али у сваком случају не треба да се надамо превише", навео је Ђурић.

Коментаришући наводе о разговорима држава Квинте о КиМ, Ђурић је рекао да постоји нешто у ономе што пишу медији. 

"Не треба да имамо недоумице. Они су сагласни да је Косово за њих независна држава", казао је Ђурић.

Он је поручио је да је Србија за разговор и компромис и да неће прихватити једнострана наметања, те да о томе нико не треба да има дилему.

На питање како оцењује став Српске православне цркве и препоруку да да се сачекају ''боља времена'' за решење косовског проблема, Ђурић каже да би волео је у препорукама више конкретних предлога за решење, а не само истицање проблема. 

''Могли смо да видимо да се помиње подела Косова, али нама нико то није понудио, нико нам није понудио да добијемо макар део територије наше покрајине'', нагласио је Ђурић.

Он је нагласио да није добро да се у Србији ствара атмосфера у којој ће важни друштевни субјекти једни друге сумњичити за одност према статусу КиМ.

''Сви смо на истој страни. Волео бих да сви ставови о КиМ требало би да буду што више у контакту са стварношћу'', казао је директор Канцеларије за КиМ.

Упитан како се борити за КиМ у атмосфери када поједини политичари из Србије у Приштини износе став о могућој размени територија, Ђурић је оценио да има политичара који не сматрају да је Србији потребно јединство.

''Видели смо одлазак Чедомира Јовановића у Приштину и изношење ставова који су против интереса Србије. У Приштини кажете да практично подржавате независност Косова и чланство у међународним организацијама, а то су урадили и Чедомир Јовановић, и Саша Јанковић и Ðилас и многи други'', навео је Ђурић.

Истакао је да треба размислити да ли то помаже или одмаже преговарачкој позицији Србије у тренутку када се, каже, боримо да спасимо шта се спасити може.

''Да ли можете да замислите да неко од политичара из Приштине дође у Београд и разговара са Војиславом Шешељем, Бошком Обрадовићем или неким другим. Наравно да то није могуће''.

Како је рекао, Јовановић у Србији има мање од процента подршке гласача, а у Приштини је побрао симпатије у овом тренутку, док је, истиче Ђурић, убедљиво најомраженији политичар међу Албанцима на КиМ председник Србије Александар Вучић.

''Они одлично знају ко стоји као главна политичка препрека у остваривању њихових циљева, односно потпуне независности Косова и тога да Србија не добије нешто у процесу дијалога'', рекао је Ђурић и позвао на јединство по питању КиМ јер, како каже, само тако можемо опстати.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести