Ђурић: Решењем неће бити мање Србије и мање српске помоћи

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас Србима на Косову и Метохији да не дозволе да их било ко лаже да ће у било ком исходу разговора о будућности покрајине бити мање Србије и мање српске помоћи за њих.
Marko Djurić, KiM Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

„Свака одлуке која се буде доносила биће и ваша, биће заједничка одлука свих грађана Србије“, подвукао је он на конференцији за штампу.Ђурић је, указујући, да је решење још миљама далеко, нагласио да Срби на КиМ неће имати било шта мање од онога што имају данас.

„Ако и само ако до споразума икада дође, а много су веће шансе да до њега не дође, Срби на КиМ могу да имају само више, и Србија таквим споразуом може да има само више територије, институционалне заштите, права за српски народ, СПЦ, и наравно више финансијске подршке за опстанак“, рекао је он осврнувши се на, како каже, стравичну кампању која се води са циљем застраживања српског народа.

Показао је присутним новинарима карту КиМ и рекао да је жалосна стварност коју неки покушавају да прикрију да у многим зонама и областима више нема Срба.

„Грађани треба да знају да би прихватање чланства Косова у УН, за шта се неки залажу, а да без Сбрија добије било шта, не значи ништа друго него да Србија прихвати независност КиМ на целој територији такозване Републике Косово. То управо предлажу Саша Јанковић и други који се противе идеји разграничења“, нагласио је Ђурић. 

Указао је да постоји фронт против предлога предсендика Србије Александра Вучића, а да су на њему и Наташа Кандић, мањински представници цркве, различити представници опозиционих странака чије су странке водиле Србију када су се дешавали погроми, а који нису реаговали на то.

Подсетио је да је некадашња власт 2009.Србији одузела један до најважнијих адута премешатање разговора о КиМ из УН у ЕУ, додајући да је то било минирање и разарање, те да су дотукли српску позицију.

Сада ти исти, како је рекао, нападају једини очајнички покушај који предводи председник. 

„Видите силу и ордију која се подигла. Можда смо и ми требало да чекамо да дође неки нови погром и рат, али сматрамо да то не би било одговорно. Уместо да праве хајку и застрашују Србе боље би било да су ћутали“, рекао је он.

Ђурић је подвукао да свако решење мора бтии свеобухватно, да садржи решење питања имовине, статуса и положаја СПЦ, која мора имати више права и могућности, и додао да то исто важи за Газиводе, Валач и Трепчу.

„Идемо да изборимо нешто за нашу земљу, а против идеје решавања данас иступају људи који немају легитимитет у гласовима, од разних Трајковића, Јањића, Божовић. Реч је о људима који су се дебело компромитовали вршећи различите функције, када нису ништа радили јер су били заузети сопственим богаћењем“, тврди Ђурић.

Он је истакао да је питање КиМ вододелница српске будућности.

„Хоћемо ли ми као народ на овом најтежем нашем питању успети да почнемо и наставимо да размишљамо на нацицн који осигурава будућност људи који живе на КиМ и свих Срба. Борићемо се против свих оних који неодговорном кампањом лажи слабе позицију Србије у преговорима и уносе несигурност међу Србе, чиме поткопавају најважнији стуб очувања наших интереса на КиМ“, нагласио је Ђурић.

Србија се, према његовим речима, данас бори за свој живот, опстанак, за довођење нових инвестиција, радних места, да сачува мир на сваком пољу.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести