ДПС: Влада изгубила нашу подршку, напустила европску агенду

ПОДГОРИЦА: Председништво Демократске партије социјалиста (ДПС) саопштило је данас да је Влада Црне Горе изгубила подршку те странке због, како се тврди, напуштања европске агенде.
podgorica pixabay
Фото: pixabay.com

У саопштењу после седнице Председништва ДПС-а, на којој је расправљано о даљим потезима након што је Влада у петак усвојила Предлог Темељног уговора са СПЦ, изражено је жаљење због промене политичког курса Владе Црне Горе којом је, како се оцењује, "супротно политичком споразуму о њеном формирању, Влада напустила приоритетни задатак испуњавања обавеза из агенде европских интеграција и исхитрено, неодговорно и без консултација са стручном јавношћу ушла у закључивање Уговора са СПЦ".

ДПС сматра да је Влада тиме нанела непроцењиву штету државним интересима Црне Горе и да је таквом променом приоритета од стране Владе пропуштена прилика да се обезбеди снажење консензуса проевропске политике, а уместо тога, беспотребно и аутодеструктивно, потенциране старе поделе у Црној Гори.

У саопштењу се оцењује да је тиме озбиљно угрожена изненадно указана шанса да Црна Гора, као држава која већ дуго предњачи у процесу преговора са ЕУ, у догледно време постане и њена прва следећа чланица.

Наводи се да ће ДПС, без одлагања, у Скупштини Црне Горе наставити комуникацију са свим парламентарним партијама у циљу доласка до оптималних решења у вези са питањима која захтевају шири политички консензус.

ДПС сматра да је уговор са Српском православном црквом "изгласан без претходне јавне расправе, уз многобројне мањкавости које су јавно саопштене од стручне јавности, представника НВО сектора и бројних политичких субјеката" и да његова садржина, како се наводи, "значајно угрожава државне интересе Црне Горе" и додаје да је он питање од највишег националног значаја, преко кога та странка нема право да пређе без адекватног и јасног политичког одговора.

У саопштењу се додаје да је ДПС, како би био избегнут данашњи сценарио, више пута упозоравала да је било нужно укључивање стручне и научне јавности, али да је исказано, како се наводи, "несхватљиво одсуство воље за садржајним дијалогом и није остављен простор за даље пружање подршке мањинској Влади.

ДПС указује да је зато Председништво странке једногласно одлучило да ускрати подршку 43. Влади Црне Горе и овластило Клуб посланика да у току наредне неђеље предузме адекватне правне радње у Скупштини.

Из Владе Црне Горе у петак је званично саопштено да је усвојен Приједлог усаглашеног текста Темељног уговора између Црне Горе и Српске православне цркве.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести