Додик: Захвалан на помоћи Србије Републици Српској и Дрвару

КОЗАРСКА ДУБИЦА: Председавајћи и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас, након састанка председника Србије Александра Вучића са начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар, да је захвалан Србији и Вучићу на свој континуирану подршку РС, као и Дрвару и жељи да помогне у решавњу свих важних питања.
dodik
Фото: Танјуг/видео

Додик је новинарима пренео да је на састанку било речи о стању у те четири општине, као и да је од Вучића затражио да им помогне, будући да те општине имају системски проблем у вези са финансијама и развојем.

Посебно је указао да постоје проблеми у Козарској Дубици и Костајници, које је недавно задесио и земљотрес.

“Захвалан сам председнику Вучићу за сву врсту помоћи Републици Спрској, као и Дрвару, који је у Федерацији БиХ, на интересу који исказује и жељи да помогне у решавању важних питања”, рекао је Додик.

Једино реално да се Српска одвоји и удружи са Србијом

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је се Срби морају окренути себи и својим интересима, усмерити енергију на јачање Републике Српске, уз поруку да је једина реалност да Српска одвоји и удружи у неком облику са Србијом.

"Само ту енергију код Срба ослободити је свакако велика победа свих нас, а та енергија мора да буде усмерена ка јачању Републике Српске и без обзира што прича Инцко или било ко друго. Једина реалност је да се Република Српска одвоји и да живи сама и да се удружи у неком облику, федералном, конфедералном са Србијом", казао је Додик одговарајући на питање новинара који је њему од нон пејпера који су се појавили у претходном периоду најреалнији.

Додик је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и нацелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар, рекао да је јачање Републике Српске и удруживање са Србијом противно западним интересима.

"Али, овде није питање зашто смо ми против њих, већ зашто су они против нас, овде се ради о насој земљи а не њиховој", рекао је Додик.

Он је истакао да се Срби морају окренути себи и својим интересима и бити јасни у томе, али да морају "кореспондирати" и са светом, јер не може другачије.

"Мислим да никада није било веће уверење код Срба, код руководства у Републици Српској и у Србји да треба да кажу - ово је наш интерес", поручио је Додик и додао да то подразумева и свест о томе да оно што се Србима нуди не мора да значи да је то најбоље и добро".

Финализујемо пројекат изграње Меморијалног комплекса

Милорад Додик изјавио је да се финализује пројекат изградње Меморијалног центра у Доњој Градини, који ће чувати сећање на страдање Срба у Јасеновцу.

Додик је, након састанка председника Србије Александра Вучића са начелницима четири општине, Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар, рекао да је осим помоћи тој општини, данас важна тема разговора био и Меморијални комплекс у Доњој Градини, а с обзиром да је и поводо за посету председника Србије обележавања Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

Додик је истакао да је страдање Срба у Јасеновцу, тешка и болна тема, и као што је косовски завет стари завет за Србе, тако је, истиче, јасеновачки завет нови завет.

“Финализујемо причу која је дуго година на чекању, а то је изградња Меморијалног комплекса, које би требало да интегрише сва места страдања Срба и да се направи мапа страдања Срба, која би ту била постављена да је виде сви који долазе”, рекао је Додик.

Он је навео да то до сада није било системски уређено, јер је страдање Срба од усташа на многим местима било занемаривано.

“Та усташка држава није никаква такозвана држава, то је држава коју су формирали да би убијали Србе. То су радили у Јасеновцу”, рекао је Додик.

Он је додао да је Јасеновац био жив пет месеци након ослобођења Београда, и да су тамо несметано вршени злочини над Србима, а да тадашње комунистичке власти нису предузеле ниједан корак да би ослободиле Јасеновац.

“Јасеновац и није ослобођен, он се самоослобођн од 100 логораша који су успели да изађу и који сведоче о томе да је тамо живот ипак победио”, рекао је Додик.

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести