Додик: Патријарх је био необично обичан човек

БЕОГРАД: Преседавајући Прдседништва БиХ Милорад Додик опростио се данас над одром патријарха Иринеја поручивши да је он имао снагу и моћ да сабере Србе где год они живели.
dodik
Фото: TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Окупљени и данас, додао је, испуњавамо свештеничку жељу патријарха да се окупимо и будемо заједно.

"Данас нас је сабрао његов одлазак, а до сада су нас сабирали његови доласци", рекао је Додик.

Присећајући се његових долазака у Бањалуку, Додик се присетио и његових речи да је за Републику Српску и Србију најважније јединство, љубав у Бога, љубав према Отаџбини и човеку.

Истакао је да у последњих 11 година у Републици Српској није било весеља ни туге, а да патријарх није био присутан, без обзира на његове обавезе.

"Био је пастир свих наш. био је необично обичан и скроман човек, човек благих речи и чврстих дела", поручио је Додик.

Историчари ће, казао је Додик, сведочити једног дана да је патријарх управљао Српском црквом у комплексном, сложеном и захтевном времену.

Патријарх је Цркву изводио на сигурно без буке, живео је тихо, рекао је Додик и додао да је то био само параван иза којег се крио човек који никада није устукнуо.

Указујући да је био цењен у целом православном свету, Додик је истакао да је патријарх водио рачуна да, како је рекао, наша црква не буде "камен спотицања", вецћ актер помирења.

Додао је да и Храм Светог Саве завршен његовом заслугом након једног века, али се он тиме није хвалио, јер је то био само једано од храмова у чијој градњи је учествовао.

"Његов одлазак долази у изузетно тшком тренутку за нашу Цркву, док се нисмо опоравили од одласка епископа Милутина и митрополита Амфилохија. Године ће проћи док се такав губитак надомести", рекао је.

Додик је рекао и да је Српска црква научила на искушења и није јој било лако и изражио изразио наду да ће архијереји "управити кормила наше цркве у правом смеру".

Истакао је и да патријарх није био само пријатељ Републике Српске, већ и његов лични који је сведочио неким од најлепших тренутака у његовој породици, па је зато, рекао, Иринејев одлазак, за њега лично велики губитак.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести