„Дневник” у Бачком Петровцу: Стварамо услове да људи остају и да се врате

Бачки Петровац слови за мирну и уређену општину, у којој се на улици углавном прича словачким језиком, јер је то уједно и културни и национални центар словачке националне заједнице у Србији.
С. Шушњевић/Бачки Петровац
Фото: С. Шушњевић/Бачки Петровац

Бачки Петровац, као највеће место општине у којој су још и Маглић, Гложан и Кулпин, има доста знаменитости, а везане су за Словаке у Србији, попут завичајне словачке куће из 18. века, зграде Матице словачке, Музеја војвођанских Словака, а на улазу из правца Новог Сада ту је и „Петроленд”, аква-парк усред бачке равнице. Ко продужи до Кулпина, видеће дворац Дунђерских. Заштитни знак општине су словачки кулен, али и традиционалне манифестације. У том, махом пољопривредном крају, људи су вредни и предусретљиви, а на челу општине од 21. августа ове године је Јасна Шпрох, прва жена – председник у историји те општине.

Мала општина, која спрам величине не може да рачуна и на велике буyетске приходе, умногоме је ослоњена на подршку Покрајине и Републике када су у питању капитални пројекти, а нова председница општине пред собом има низ задатака на којима, како нам каже, ради од првог дана свог мандата. Међу првим активностима које је предузела с доласком на место председнице општине било је повезивање с амбасадом Словачке, па је већ у два наврата амбасадор Федор Росоха посетио општину, а осим о подршци матичне земље очувању националног и културног идентитета Словака, разговарано је и на тему одласка људи у Словачку, односно да се тај тренд смањи или заустави.

Фото: С. Шушњевић/Јасна Шпрох

– Није циљ да људи одавде одлазе у Словачку у потрази за послом, већ да сви који овде имају своје куће, остану овде, у својој држави – каже за „Дневник” Јасна Шпрох. – Надам се да ће се створити много боља клима у Србији и да ће се отворити нова радна места и да ће се наши суграђани враћати у Бачки Петровац. Епидемија ковида је допринела повратку неких породица, али желимо да се људи враћају и због бољих услова живота.

Што се тиче Бачког Петровца као центра војвођанских Словака, важна је и сарадња Националним саветом Словака, и ту Јасна Шпрох истиче одличну сарадњу с председницом националног савета Либушком Лакатош.


Велики изазов и одговорност

– Велика ми је част што ми је указано огромно поверење и мени је то, као првој жени на челу општине, веома велики изазов и одговорност. Надам се да ћу оправдати то поверење које сам добила – каже Јасна Шпрох. – Трудићу се да радим одговорно, поштено. Волим да радим, и мислим да жене нису мање важне у политичкој сфери, а и сам председник Србије често истиче да су жене врло одговорне, самоуверене, способне и извршавају задатке на време. Мислим да је веома битно и похвално што имамо прилику да докажемо да смо равноправне у овом систему.

Две нове инвестиције за нова радна места

По последњој евиденцији, у општини Бачки Петровац на евиденцији Националне службе за запошљавање је 372 суграђана.

– Имали смо посету белгијског амбасадора и једне белгијске фирме и у плану је отварање погона у фирми „Блокс”, која послује на територији наше општине већ 19 година и тренутно запољшава око 400 људи. И један успешан привредник из Кулпина заинтересован је за инвестирање у том месту, где би се у првој години запослило 50 људи, а у наредне две још 100, што су свакако вести које нас радују – наводи Јасна Шпрох.


Како каже, најургентнији проблем у општини тренутно су водовод и канализација, где су потребне значајне инвестиције у наредном периоду.

– Канализацију имају Гложан и Маглић, делом је изграђена у Бачком Петровцу, али треба да се заврши остатак, а треба да се изгради комплетна канализациона мрежа у Кулпину. Тамо су постављени само шахтови, али мрежа још није. Што се водовода тиче, најбољу воду имамо у Гложану, али правимо пројекат изградње фабрике воде за целу општину и надам се да ћемо у мом мандату тај посао и завршити – наводи председница општине.

Фото: С. Шушњевић/Бачки Петровац

Бачки Петровац спада у ретке општине у којима није завршена комасација земљишта, односно укурпњавање и прерасподела парцела пољопривредног земљишта. То је предуслов да би се направила грунтовница, земљишна књига с подацима о непокретној имовини. 

– Комасација у Кулпину је пред крајем, а надамо се да ће у Бачком Петровцу исти посао бити завршен у наредну годину – годину и по. Решавањем комасације, ми решавамо све проблеме у општини што се тиче купопродајних уговора, инвестиција, продаје некретнина, отварања фабрика, погона и нових радних места. За пројекат фабрике воде или канализационе мреже мора да буде завршена комасација – каже Јасна Шпрох, додајући да ће у приоритетима рада у актуелном мандату бити и опремање школа и вртића.

Што се тиче путне инфраструктуре, доста је улагано претходних година, и то у сарадњи с Управом за капитална улагања Војводине. Изграђена је саобраћајница С-5, нова саобраћајница у Индустријској зони у Бачком Петровцу дужине 418 метара, обновљен је пут на релацији Бачки Петровац – Кулпин дуг 4,5 километра, обновљен је коловоз у 17 улица у Бачком Петровцу, а ове године рехабилитован је коловоз у Сладковичовој, Лењиновој улици и у Индустријској зони, где је такође рехабилитована коловозна конструкција на мосту према Гложану све до железничке пруге, у дужини од три километра.

Фото: С. Шушњевић/Бачки Петровац

У претходном периоду адаптирана је амбуланта и постављена теретана на отвореном с пратећим партнерним уређењем у Маглићу, дограђена предшколска установа „Пчиелка” у Кулпину, а у току је и санација Евангелистичке цркве у Маглићу.

– У току је уређење каналске мреже у функцији одводњавања, вредно 14,4 милиона динара. Финасирано је уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, који је издвојио шест милиона динара, а Општина Бачки Петровац 8,4 милиона. Радови су почели ове године а одвијају се кататастарским општинама Бачки Петровац и Маглић– наводи Јасна Шпрох. – Највећи пројекат који нас очекује у току следеће године је изградња, реконструкција, санација и адаптација објекта Основне школе „Јан Чајак” у Бачком Петровцу и Основне школе „Жарко Зрењанин” у Маглићу– каже председница општине.

Александар Савановић

 

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести