Џек Смит нови специјализовани тужилац за злочине на КИМ

БЕОГРАД: Европска унија именовала је америчког тужиоца Џека Смита за новог Специјализованог тужиоца за ратне злочине почињене на Косову и Метохији.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Смит ће на том месту наследити првог Специлаизованог тужиоца и бившег Главног тужиоца Специјаног истражног тима Дејвида Швендимана, који је отишао с функције крајем марта када му је истекао мандат службеника америчке дипломатије.

У саопштењу канцеларије Специјализованог тужиоца наводи се да Смит има искуства у истрагама високо позиционираних функционера и у међународним кривичним истрагама.

Он је именован на функцију Специјализованог тужиоца након што је Европска унија провела процедуру одабира.

Тим поводом Смит је изјавио да је почашћен и срећан да је пред њега постављен овај изазов и радујем се што ће да настави истрагу.

Швендимен је на функцији специјализованог тужиоца био три године, а током тог периода није његова Канцеларија није подигла ниједну оптужницу.

Смит је тренутно потпредседник и руководилац службе за суђења Болничког удружења Америке, највећег невладиног пружаоца здравствених услуга у Сједињеним Државама, а на тој функцији се налази од септембра 2017. године, наводи се у саопштењу.

Од фебруара 2015. до августа 2017. године Смит је био Први помоћник америчког Савезног тужиоца и вршилац дужности Савезног тужиоца за дистрикт Централонг Тенесија.

Од 2010. до 2015. године радио је као руководилац Одељења за јавну одговорност при амеичком Министарству правде и надгледао суђења за компликоване предмете јавне корупције широм САД.

Од 2008. до 2010. године је Смит радио као координатор истрага у Тужилаштву Међународног кривичног суда (ИЧ), чије је седиште у Хагу. 

На тој функцији је био задужен за осетљиве истраге над страним владиним службеницима и припадницима паравојних милиција осумњичених за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид.

На ту позицију дошао је из канцеларије Савезног тужиоца САД за дистрикт Источног Њујорка, где је радио девет година на разним функцијама, између осталог као шеф Одељења за суђења кривичних предмета и заменик руководиоца Кривичног сектора. 

Као шеф кривичног одељења, Смит је руководио екипом од око стотину кривичних тужилаца који су покривали више подручја као што су јавна корупција, тероризам, крвни деликти и организоване банде, као и привредни кринимал и сложене финансијске злоупотребе.

Пре него што је постао помоћник америчког савезног тужиоца, Смит је пет година радио као помоћник Окружног јавног тужиоца у Тужилаштву округа Њујорк, где је био члан одељења за сексуалне деликте и за породично насиље.

Примио је више признања током своје каријере. 

Међу њима је награда директора Министарства правде САД-а, затим награда Главног тужиоца САД-а за изутетна постигнућа, награде Савезне адвокатске коморе за младе савезне тужиоце, награде Чарлс Роуз Удружења Источног дистрикта, медаље Хенри Стимсон Адвокатске коморе њујоршког округа, те је члан програма Васерштајн Правног факултета Универзитета Харвард.

Дипломирао је на Правном факултету Универзитета Харвард и на Државном универзитету Њујорка у граду Онеонти, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести