Дачић: Србија била хумана према мигрантима

ПАЛЕРМО:  Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на Медитеранској конференцији ОЕБС-а у Палерму, где је истакао да се Србија, током мигрантског таласа, односила хумано, као и да је кроз Србију прошло више од 900.000 миграната, а да није забележен ниједан инцидент.
Ivica Dačić u Budimpešti Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Главна тема Медитеранске конференције земаља чланица ОЕБС-а била мигранстки талас који је захватио Европу у последњих неколико година, а, како је пренео Дачић, разговарало се о могућности да се пронађе неки заједнички приступ.

"Истакао сам да је Србија имала за Европу помало неуобичајан приступ, били смо веома припремљени и тачно смо знали шта хоћемо. Кроз нашу земљу је прошло више од 900.000 мигранта и избеглица у том периоду, односили смо се хумано и није забележен ниједан инцидент", рекао је Дачић за Танјуг.

Он је додао да, иако је балканска рута затворена, неколико хиљада миграната и даље борави у Србији.

Дачић је навео и да је у обраћању на конференцији навео да је такав однос Србије према мигрантима нажалост последица и проблем са којима се Србија и српски народ сусретао у последњих неколико деценија, као и да је Србија земља са и даље највећим бројем регистрованих избеглица и интерно расељених лица у Европи.

"Такође, од укупног броја протераних Срба са КиМ свега 1,9 одсто се вратило у протеклих 17-18 година, колико је међународна заједница пристуна на Косову и Метохији", додао је Дачић.

Медитеранска конференција ОЕБС-а, скуп у оквиру италијанског председавања Контакт групи за сарадњу са медитеранским партнерима одржана је у Палерму, а главна тема су токови миграната и избеглица преко Медитерана и безбедносни изазови које они носе. 

Дачић је учествовао на пленарној сесији Медитеранске конференције ОЕБС-а, политицком сегменту високог нивоа, коју су отворили министар спољних послова Италије Анделино Алфано и генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер.

EUR/RSD 117.5840
Најновије вести