Дачић расписао референдум о промени Устава

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић расписао је вечерас референдум о промени Устава Србије за 16. јануар.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је расписао референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Србије, након завршетка посебне седнице парламента.

На тој седници усвојени су Предлог Акта о промени Устава Србије, Предлог Уставног закона за спровођење тог акта и Предлог одлуке о расписивању референдума.

Грађани ће се на референдуму о уставним променама изјашњавати на питање: "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?".

Током расправе у парламенту министарка правде Маја Поповић рекла је да је промена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, а која ће између осталог омогућити боље оцене и напретка Србије у процесу евроинтеграција

Она је додала да су циљеви промене - Устава повећање правне сигурности грађана, правна заштита и суђење у разумном року.

Дачић: Референдум о избору судија и тужилаца, не о КиМ

Председник Скупштине Ивица Дачић нагласио је вечерас, након што је расписао републички референдум о промени Устава, да се промена Устава односи само на одељак који се тиче избора судија и тужилаца, и да нема везе са питањем преамбуле о Косову и Метохији.

"Сматрамо да је у интересу Србије да се потврди одлука паралмента и да ће то бити велики корак напред и на европском путу, али и за реформе које се одвијају свих ових година", рекао је Дачић.

Промена устава и референдум тичу се, како јер истакао, само владавине права и правосуђа.

Дачић је позвао све грађане да изађу на референдум.

"Наш став је потпуно јасан - КиМ је саставни део Србије. Референдум нема везе ни са разним питањима која се политизују у последње време и користе за брутално кршење закона и Усрава, а тичу се блокада саобраћајница, напада на политичким неистомишљенике", додао је.

Нагласио је да на рефенедуму нема победника јер то нису избори, али да жели Србији да победи на референдуму и да урадимо све што је у интересу Србије.

Председник парламента расписао је вечерас републички референдум о промени Устава, у делу који се односи на правосуђе, за 16. јануар када ће се грађани од 7 до 20 сати изјашњавати о питању "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?", заокуржујући одговор "ДА" или "НЕ".

Промена Устава захтева двотрећинску већину, подсетио је Дачић и нагласио да је данашња одлука донета на тај начин и самим тим има изузетно велику и политичку снагу.

Додао да ће нас у будућности чекати вероватно доста расправа и о другим питањима која би требало да буду предмет разматрања било да је реч о законима или Уставу.

Подсетио да припада СПС чији је председник био Слободан Милошевић и чији је Устав подразумевао тешке и тврде промене, тј. да су уставне промене важе само ако гласа више од 50 одсто уписаних бирача.

"Коштуничина и Тадићева влада је 2006. предложила нови Устав, желећи да раскине са Милошевићевим Уставом и поставила нови критеријум да је за нека питања и одлуке потребно да гласа да би референдум успео потребна већина изашлих, и то је и овога пута тако", рекао је Дачић и нагласио да понавља да то нема везе са овим сазивом већ са 2006. и владом Бориса Тадића и Војислава Коштунице.

Дачић је нагласио да је Србија два пута добила позитивно мишљење од Венецијанске комисије везано за предложене уставне промене.

Бојан
30.11.2021 • 19:24
Сви излазимо на референдум да заокружимо НЕ.
Brzina
30.11.2021 • 23:59
Kad se domacica u kratkom razgovoru od dva - tri sata, zaboravi da spremi rucak, a da ne bi domacina docekao prazan astal, ona pozuri da nesto, na brzu ruku spremi, pa u zurbi, da pored rucka pospremi i po kuci, zaboravi na serpu i ukljucenu ringlu, tek u nekom momentu oseti miris zagorelosti, ostavlja kucno pospremanje, brzo sklanja serpu sa usijane ringle, ali kasno, jer je rucak propao, pa pocinje da smislja opravdanje pred muzom, koji ne zna sta ga ceka. Znaci - da je sve brzo i kuso.
Brzina
01.12.2021 • 00:11
A steta je mnogostruka. Em je potrosena struja; em su upropascene namirnice; em je zagorela serpa, i sto je najgore, i komsiluk je osetio zagorevanje rucka pa javno zale domacicu, a potajno razmisljaju: "E, bas volemo sto joj se to desilo. Zna da vodi abrove i cantra a ne zna da spremi obican rucak". A sta bi bilo da domacica nije osetila neprijatan miris? Ne daj boze, moglo je doci i do paljevine. Sto bi nas narod rekao, ne daj boze, daleko bilo, ne bilo primenjeno na nasu kucu.
EUR/RSD 117.3294
Најновије вести