Дачић: Преговори не могу од неког са три посто да направе победника

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије и лидер СПС Ивица Дачић, изјавио је данас да је понудио да међустраначки дијалог почне што пре, али да су из Европског парламента тражили да обаве припремне састанке, који ће почети 19. априла, вероватно онлајн.
dacic
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је, гостујући на телевизији К1, рекао да ће ти састанци бити одржани са свим посланичким групама, као и са странкама које нису у парламенту, и да ће га у мају известити о томе, а онда ће се причати шта даље.

То је њихова агенда, дали су више времена за припремне разговоре, додао је Дачић.

Он је навео да је, пошто постоје странке које не желе учешће међународних представника у дијалогу, реално очекивати да у исто време буду организовани и ти састанци.

Дачић сматра да је проблем у томе шта ко очекује од округлог стола.

Према његовима речима, Драган Ђилас очекује да се европски представници са тим делом опозиције договоре шта треба да изнесу као захтеве, али је истакао да је покровитељ дијалога Скупштина и да ће одлуке доносити наши државни органи.

Не постоје преговори које могу да од некога ко има три одсто гласова направе победника на изборима, казао је Дачић и додао да тема треба да буде шта конретно треба променити у изборним условима.

Разликовати предлога за промену Устава и писање акта

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић, изјавио је да је од Владе стигао предлог промене Устава, али да треба разликовати сам предлог за промену устава од писања самог акта.

Дачић је, гостујући на телевизији К1, рекао да се не пишу сада конкретно амандмани, него се каже да треба да се промени део устава који се тиче избора судија.

Он је навео да је идеја да се иде даље у независност правосуђа и да се, ако буде прихваћен предлог за промену Устава, иде даље на писање текста.

"Сада имамо невероватну ситуацију. Друштво судија је против промене Устава, са друге стране опозиција је против свега што уради ова власт, ЕУ малтене каже да то мора да се донесе ако се жели отварање нових поглавља", рекао је Дачић.

Најавио је да ће у петак започети та процедура и да ће председница Одбора за уставна питања рећи да су потребне додатне консултације, биће позвани представници Владе и посланичких група.

"Не желимо да улазимо у те промене, а да то изазива неке проблеме", нагласио је Дачић.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести