Брнабић: Вучић ће у Прагу бити под баражном паљбом

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је да председник Србије Александар Вучић на самиту у Прагу имати изузетно тешке састанке и да ће, ако се узму у обзир чињеница да Србија није увела санкције Москви, бити сам против свих учесника.
brnabich
Фото: Танјуг (видео)/Ана Брнабић

"У Прагу ће сигурно бити под бруталним нападом и баражном паљбом, биће изложен питањима - зашто нисмо увели санкције, засто смо једини, каква је наша спољна политика", рекла је Брнабић и нагласила да не би била у кожи председника.

Додала је да ако само помислимо да је Србија једина земља која није увела санкције Москви, а осудили смо дешавања у Украјини, онда видимо да ће председник Вучић тамо бити не један на 27 лидера већ сам против њих 40.

Брнабић је додала да ће се на самиту постављати и питање да ли су ставови Србије у складу са европским вредностима.

О каквим европским вредностима причамо само ако видимо њихова обећања Северној Македонији, Албанији, запитала се.

Према речима Брнабић, користиће све за бруталне нападе на Србију, али, како је нагаласила, срећом Вучић ужива велико поштовање европских лидера.

Председица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је увек ту за нас, да нас чује, навела је Брнабић.

Подсетила је да је у Јапану имала прилику да разговара са председником Европског савета Шарлом Мишелом, који јој је рекао да разуме да је тешко, али да моли да председник Вучић буде у Прагу јер нико тако добро не брани и не образлаже позицију Србије.

 


„Приоритет решавање проблема, влада у уставном року“

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се влада свакодневно труди да обезбеди да у Србији током зиме не буде рестрикција и да реши бројна тешка питања, што је, како је оценила, много важније него да дане користи само за формирање нове владе, која ће бити оформљена у уставним роковима.

"Све је то важније него да сваки дан користимо за формирање нове владе, могли сте да бирате шта ћете урадити, шта је важније", рекла је Брнабић и поновила да ће Србија добити нову владу у уставним роковима.

Оценила је да то што још нема нови кабинет, што је влада у техничком манадату највише критикују они аналитичари и стручњаци, који говоре да влада ништа не значи, да су "министри само пијуни и пудлице у Вучићевом тиму".

Казала је да је то врхунски цинизам и да ти исти људи треба да кажу да ли им је влада битна или није.

"Радимо даноноћно, покушавамо да се боримо за главне приоритете за грађане и привреду, да привреда буде конкурентнија од конкуренције у Европи, да имамо гас, да он буде јефтинији, да очувамо самостално одлучивање", рекла је Брнабић гостујући на ТВ Пинк.

У таквој ситауцији, како каже, можете да урадите или једно или друго.

"Одлучили смо да се спремамо за зиму и сачувамо Србију која самостлано, независно одлучује, а да владу формирамо у складу са уставним роковима", навела је Брнабић и нагласила да највећи део наших грађана то разуме.


Мишел је нагласио да желе да се европски пут Србије настави, али да је за њих важно да Вучић буде на Самиту и образложи спољну политику јер је то нешто што сви прате.

Додала је да је председниково излагање значајно јер је онда пријатељима Србије у ЕУ лакше да бране позицију Србије.

Састанци ће како је оценила бити изузетно тешки.

"Не била му у кожи, некада се осећате као црна овца, ... треба много менталне посвећености и енергије да браните позиције Србије, да кажете све и не поклекнете под притиском, да чувате самосталност одлучивања", рекла је Брнабић.

Брнабић је казала да су велике силе почеле селективно да примењују међународно право и да га тумаче како год хоће.

"На европском континенту Повеља УН се преломила на кичми Србије", подсетила је она и додала да је НАТО агресија на Србију чиста као суза и да сваки изговор који нађу као оправдање говори о њиховој селективној примени међународног права.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести