Брнабић: Успешна посета Бриселу; Србија никад брже ка ЕУ

БРИСЕЛ: Премијерка Ана Брнабић оценила је вечерас посету Бриселу успешном, наводећи да састанци које је имала са званичницима показују колико је ЕУ посвећена Србији.
b
Фото: Tanjug

Брнабић се данас састала са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, председником Европског савета Шарлом Мишелом, новоизабраном председницом Европског парламента Робертом Мецолом, председником Одбора за спољне послове Дејвидом Мекалистером, комесарима за проширење и правосуђе.

"То је нешто што се не дешава често и говори о томе колико је ЕУ посвећена Србији и колику пажњу посвећује реформама које смо спровели у последњих неколико месеци закључно са референдумом", рекла је Брнабић новинарима.

Она је додала да је свако без изузетка честитао на успеху референдума о промени Устава у области правосуђа, оцењујући да је то важно за област владавине права.

"Био је напоран дан, али свакако успешан. Мислим да све то говори у каквом је Србија статусу у односу на ЕУ у овом тренутку", додала је премијерка.

На питање какав став о проширењу има новоизабрана председница ЕП Роберта Мецоле по питању проширења, Брнабић је одговорила да је њен став у сагласју са ЕК, а то је да је агенда проширења једна од најважнијих ствари.

Брнабић је казала да је захвалила на учешћу европарламентараца у међупартијском дијалогу и додала да ће већ у петак имати нови састанак са њима.

Такође, пренела је и да је позвала нову председницу ЕП да дође у посету Србији.

"Оно што је такође важно и што показује тај однос према Србији је то што је њен први званичан састанак у Бриселу као председнице ЕП био управо са делегацијом из Србије", рекла је Брнабић.

О изјави Бореља: Не проналазим Србију у томе

Премијерка је, поводом изјаве високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља да у Европи нема места за порицање геноцида, рекла да не проналази Србију у томе, као и да није чула да је та изјава упућена директно Србији.

На питање да ли је директно о томе на састанцима разговарала са Борељом и какав је био њен одговор на ту констатацију, Брнабић је казала да на састанцима о томе нису разговарали.

Али ја то заиста нисам чула као нешто што је упућено Србији, чула сам као генералну констатацију, део еврпоских вредности, нешто што је важно за читав наш регион и читав Западни Балкан. Свакако нисам чула да је упућено директно Србији и не проналазим Србију у томе, рекла је Брнабић новинарима у Бриселу.

Жозеп Борељ поручио је да у Европи нема места за, како је рекао, порицање геноцида, за слављење ратних злочина и ратних злочинаца.

Борељ је то изјавио на конференцији за новинаре после састанка Савета за стабилизацију и придруживање Србије са ЕУ, наводећи да у Европи нема места за оне који јавно поричу геноцид и подривају интегритет земаља у суседству.

EUR/RSD 117.5936
Најновије вести