Брнабић: У Софији Србији поклоњен велики значај

СОФИЈА:  Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија на Самиту у Софији представљена на најбољи могући начин, те да је председник Вучић добио реч одмах након излагања председника Европског савета Доналда Туска и председника Европске комисије Жан Клод Јункера.
Premijerka Srbije Ana Brnabić na Samitu u Sofiji Foto Tanjug / Vlada Republike Srbije
Фото: Foto Tanjug / Vlada Republike Srbije

"То говори колико је простора дато Србији и колико нам је значаја поклоњено", рекла је Брнабић за Н1.Она је навела да је из разговора са учесницима Самита видела да су они мање или више задовољн резултатима, те да је премијер Албаније Еди Рама био јако незадовољан и разочаран.

Како је рекла, у кратком разговору са Рамом видела је да је незадовољан, јер Албанија није добила потврду датума за почетак преговора за чланство у ЕУ.

"Ми имамо одличне односе са Албанијом и одличну комуникацију. Препознајемо значај уласка у ЕУ и поздравили смо почетак преговора за чланство и за Албанију и за Македонију, јер без стабилног региона, нема ни стабилне Србије", навела је Брнабић.

Она је додала да је ово први пут да Светски економски форум прати агенду проширења и Берлински процес, што је како каже, значајно, јер се регион Западног Балкана боље повезује и "улази у ЕУ, али не као регион, већ као појединачне земље".Истакла је да је повезивање неопходно за достизање стандарда које имају земље ЕУ.

"Мислим да Србија сада може очекивати више новца из фондова ЕУ, али наш примарни фокус мора бити да изграђујемо наше капацитете и да имамо што висе квалитетних пројеката", рекла је Брнабић и додала да Србија остварује раст, али да и даље није спремна за прихватање много већих фондова.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести