Брнабић: Не прихватам да ЛГБТ пркоси традицији и вредностима

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић данас је, на Међународној конференцији о људским правима, истакла да никада неће прихватити ставове да ЛГБТ заједница пркоси традицији и вредностима нашег друштва.
а
Фото: FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

"Не могу да прихватим ставове који стварају границе међу нама, као појединцима, само због наше сексуалне орјентације", поручила је премијерка.

Истакла је да су управо наша историја, традиција, друштво и држава изграђени на вишевековној борби за слободу.

Захвалила се координатору Европрајда Горану Милетићу и његовом тиму на организацији те манифестације.

"Научили смо да ходамо у кожи других људи и покушали да разумемо једни друге, али смо научили и шта је важно за нашу земљу", рекла је Брнабић.

Нагласила је да су организатори Европрајда показали солидарност са својом земљом и друштвом, спремност на компромисе и доношење тешких одлука када је то потребно.

По одржаном говору, премијерки Брнабић честитао је шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Приликом обраћања, премијерку су поједини припадници ЛГБТ заједнице прекидали звиждуцима и узвицима "Хоћемо Прајд", незадовољни због отказивање шетње у Београду најављене за 17. септембар, а након њеног говора, напустили су салу, а конференција је настављена.

Међународна конференција о људским правима "Једнаки и различити", у Дому омладине, део је програма догађаја оријентисаних ка људским правима у оквиру манифестације Европрајд.

Конференција окупља локалне и међународне политичаре, јавне личности и бранитеље људских права из целог света од 2010. године.

Идеја је да се истраже теме као што су злочини из мржње и говор мржње, дискриминација и брачна равноправност са актерима који учествују у бројним седницама и предавањима.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести