Брнабић: Биће добрих вести и нових инвестиција

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у Токију, након радне вечере са представницима јапанских компаније које послују у Србији, да су они задовољни пословном климом у нашој земљи, наводећи да ће бити добрих вести када је реч о даљем улагању јапанских компанија.
Танјуг/Влада Републике Србије
Фото: Танјуг/Влада Републике Србије

“Имамо велике инвеститоре из Јапана, попут Нидека, Тојо тајерса, Мицубишија, Минта, Јазакија, Јапан тобако, Иточу… Све је веће интересовање јапанских компанија да улажу у истраживање и развој”, рекла је Брнабић новинарима у Токију.

Навела је да је једна јапанска фармацеутска компанија,Такеда, пре  десетак дана потписала Споразум о сарадњи са српским Иститутом за развој вештачке интелигенције, како би заједнички радили на једном иновативном програму.

“Сви су задовољни пословањем у Србији, и, не бих да прејудицирам, али чини ми се да ћемо имати позитивне вести о даљем присуству јапанских компанија код нас”, истакла је Брнабић.

Она је подсетила да је после посете бившег премијера Јапана Шинза Абеа Србији, чијој је државној сахрани јуче присуствовала, дошло до драстичног повећања јапанских инвестиција у Србији.

Вечери са премијерком су присуствовали председник „Toyo Tire Corporation„ Такаши Шимизу, председник „Yazaki Corporation„ Рику Јазаки, те председник Управног одбора „Јапан Тобачо„ Муцуо Иваи.

Такође, ту су и били и председник компаније „Minth Japan„ Томојуки Јамада, као и Софи Чин из „Minth Group”, извршни директор „Automotive Division”, дела „Toyota Tsusho Corporation„ Шигеру Харада Харада као и Рикија Ивасе, генерални менаyер одсеканза глобалну продају „Toyota Tsusho Corporation”, извршни потпредседник „Mitsubishi Corporation” Кијотака Кикући, као и један од потпредседника НИДЕК групе ДЈунићиро Нагајама.


Рекордан обим робне размене с Јапаном

Економски односи Србије и Јапана су у успону, а јапанске компаније последњиј неколико година улажу на српско тржиште. Прошле године остварен је рекордан обим робне размене од 324,6 милиона долара. И извоз (117,2 милиона долара) и увоз (207,4 милиона долара) појединачно су достигли своје максималне вредности у последњих 10 година. За раст српског извоза у Јапан у претходних неколико година заслужно је повећање пласмана на јапанском тржишту водећег производа у структури извоза - цигарета које чине 86,3% укупног извоза. Највећи извозник у Јапан је компанија „Philip Morris Operations„, са учешћем од 86,3 одсто у укупном извозу.


Ана Брнабић састала се у Токију са премијером Сингапура и са председником Палауа, а на маргинама државне сахране бившег јапанског премијера Шинза Абеа, и са премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

“Имала сам веома добар састанак са премијером Сингапура, са том земљом имамо све бољу сарадњу, јер се наши приоритети у развоју поклапају, будући да је Сингапур лидер у електронској управи и један од најнапреднијих у употреби вештачке интелигенције”, рекла је Брнабић новинарима у Токију. Најавила је да ће 3. октобра у Србији бити организована велика међународна конференција о развоју вештачке интелигенције, на којој ће учествовати и представници Сингапура.

С. Ст.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести