"Змајеве дечје игре" фестивал сусрета, радости и смеха

Под слоганом „Где шапуће Дунав плав...“, 65. јунски фестивал „Змајеве дечје игре“ отворен је јуче свечаним програмом у дворишту песникове родне куће, Спомен-збирци „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Каменици.
1
Фото: С. Шушњевић

Јединствена јунска манифестација ове године је у знаку важних јубилеја великана литературе за децу и младе - Душка Радовића, Арсена  Диклића и Мирослава Антића, а око 80 програмских садржаја ће до 12. јуна бити реализовано на више од 30 локација широм града и у приградским насељима.

- Позивам све да током наредних седам дана, као и свих који следе након тога, чине нешто лепо, добро и вешто, као што у својој краткој песми наводи наш велики пријатељ, дугогодишњи „змајевац“, књижевник, новинар и мултимедијални уметник Божидар Мандић – поручила је директорка „Змајевих дечјих игара“ Душица Мариновић. – Сматрам да је наш јунски фестивал место сусрета за радост и смех, а с обзиром на то да ове године обележавамо велике јубилеје, требало би деци помоћи да се врате тим великанима, да их испочетка читамо сви заједно, а низ програма које ћемо уприличити током фестивала иде у прилог томе.


Богат програм  

Данас ће у библиотечким огранцима у Новом Саду, Кисачу, Будисави, Руменци, Ковиљу и Сремској Каменици од 9.30 часова бити организовани разговори читалачке публике са књижевницима-учесницима 65. „Змајевих дечјих игара“, док ће у исто време у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке у Новом Саду бити уприличен програм „Наш сигридруг Урош Петровић“. Монодрама „Једно слово, један глас“ биће приказана у 10 часова у Позоришту младих, а од 11 у Галерији „Прометеј“ биће организован програм „Скровиште за тајну“ – разговор о књизи, ликовна радионица и изложба илустрација. Разговор о књизи и филму „Лето кад сам научила да летим“ биће одржан од 13 часова у Дигиталном омладинском центру, а од 13.30 у ОШ „Никола Тесла“ биће одржана уметничка радионица „У средишту приче“. Загонетна радионица биће одржана од 17 часова у Дигиталном омладинском центру, а од 17.30 у Културној станици „Свилара“ биће уприличени музички, плесни и драмски програми деце и младих „Дечји трг“. Од 18 часова у Позоришту младих биће приказане представе „Петар Пан“, „Алт+Ф4“ и „Потпиши или препиши“, док од 20.15 у Културној станици „Свилара“ следе поетске и музичке вињете „Како се сања“ и 3Д уметност „Школице“.


Награда „Змајев штап“ ове године је додељена Божидару Мандићу, који је отворио „Змајеве дечје игре“. Како сам каже, он „пише за децу као да су одрасли, а за одрасле као да су деца“. Као што је Јован Јовановић Змај направио револуцију у књижевности, посвећујући је деци, сличне ставове има и Мандић.

- Лично сматрам да деца најбоље пишу поезију и то су били моји узори, јер припадам једном филозофском правцу који се зове децијархат. Та реч још не постоји ни у једном речнику, али у сваком случају велики део живота посветио сам управо одгајању, игри, писању и другим остварењима у којима дете има презентантну улогу – истакао је Божидар Мандић. – Сматрам да су деца данас, поред природе, најугроженија. Ставили су дете пред екран, стварају једно нарцистичко језеро, отуђују дете од природе, игре и спонтаности, а ја се авангардом, као једним од својих праваца, борим за један другачији свет у којем ће дете предводити филозофију цивилизације. Залажем се за то да дође доба детета, када ћемо плесати, играти, сликати, бити растерећени, имати времена за децу, а деца за одрасле, када ће ера милитантности и многих наметнутих болести полако бити протерана.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести