Затворене Змајеве дечје игре

Као што су и почеле, весело, уз дечју грају, осмехе, песму, музику и разноразне играрије, синоћ су концертом на Тргу слободе завршене 61. Змајеве дечје игре.
р
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Током седам дана манифестације представљена су најуспешнија остварења деце, професионалних уметника, наставника, а одржане су и бројне креативе радионице, као и мноштво књижевних, позоришних и музичких наступа.

С обзиром на богат садржај, као и на то да су учесници долазили и из земаља региона, моглао би се рећи да традиционална манифестација посвећена деци и дечјем стваралаштву, поприма међународни карактер. Имајући у виду бројне садржаје, овогодишње игре одржане су на неколико локација у граду, Тргу слободе, у Католичкој порти, Дунавској улици, салетли Дунавског парка, на Тргу републике, али и у Сремској Каменици и Сремским Карловцима.

Фото: Дневник/ Филип Бакић

Осим игре песме и радости, најмлађи али и они нешто старији протекле седмице, између осталог, могли су да се упознају с рачунарским светом, “Малим математичким машинама”, “Болницом за медведиће”, да науче нешто више о здравим зубим, организоване су шетње кроз старо језгро града, забавно едукативне радионице, а тридесетак домаћих писаца, као и оних из региона обилазило је школе и посећивало библиотеке.

Будући да је програм фестивала, који слави лик и дело чика Јове Змаја, почињао у преподневним часовима, радио је бака-сервис, па су радионице и представе у том периоду углавном посећивали најмлађи суграђани и пензионери. Већина запослених родитеља била је принуђена да  децу доводе у раним вечерњим часовима. Према мишљењу неколицине родитеља овогодишње Змајеве дечје игре помало су скрајнуте, будући да није било програма у улици која је име добила по лекару и познатом дечјем писцу, коме су јунске игре и посвећене.

- Прва асоцијација на Змајеве дечје игре ми је детињство и то како сам с другарима из школе наступала на бини код споменика Чика Јове Змаја - рекла нам је М. Ж. мајка двоје малишана и напоменула да с клинцима због врућине није долазила пре 19 часова. - Жао ми је то што више нема никаквих програма код спомника, а и на Тргу слободе је због силних тезги огромна гужва, што признаћете нема смисла, будући да је у питању манифестација за децу, која у читавом том хаосу, ако на тренутак склоните поглед с њих, лако могу да се изгубе.  

Ј. Вукашиновић

Фото: Дневник/ Филип Бакић
EUR/RSD 117.3216
Најновије вести