Вучевић примио делегацију Матице Русинске

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући делегацију Матице Русинске.
1
Фото: instagram/ Miloš Vučević

„Било ми је задовољство да у Градској кући угостим виоску делегацију Матице Русинске, коју су чинили Ђуро Папуга, председник Матице Русинске, Михајло Катона, члан РО гласника Матице русинске "Руснак" и Михајло Фејса, председник Одбора за науку Матице Русинске. Подсетили смо се велике улоге коју су Русини имали и имају на простору Републике Србије, Војводине и нашег Новог Сада и изузетних пријатељских односа русинског и српског народа. Град Нови Сад континуирано подупире културне и просветне активности русинске заједнице, у складу са законом о култури РС, а у виду расписивања конкурса за финансирање пројеката у сфери културе уз добијање мишљења русинског Националног савета“, рекао је  Вучевић.

Нагласио је да је Град у 2020. години подржао 19. дечији фестивал Русина "Веселинка", - "Пахуљицу", дечји Божићни програм, - Рад Русинског културног центра (РКЦ), "Сусрете РКЦ 2020", Годишњи концерт РКЦ,  Зборник радова СТУДИА РУТХЕНИЦА, Друштва за русински језик, књижевност и културу.
„Наша дивна Војводина има чиме да се подичи, суживот и разноликост народа који у њој живе чине је јединственом не само у Србији, већ и читавој Европи. Русини су вековима део тог складног мозаика и увек ће уживати наше велико поштовање” оценио је Вучевић.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести