Весна Ћоровић Бутрић, Растислав Дурман и Угљеша Шајтинац добитници награда Змајевих дечјих игара

Управни одбор Међународног центра књижевности за децу Змајеве дечје игре на седници одржаној 9. јуна једногласно је донео одлуку о додели награда.
zmajeve decje igre
Фото: Printscreen

Змајев песнички штап и част да отвори 64. Јунске програме Змајевих дечјих игара 2021. године, добио је  Угљеша Шајтинц, књижевник и драматург

Награда Змајевих дечјих игара за стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу, у 2021. години додељена је Весни Ћоровић Бутрић, књижевници, и новинарки. Награду Змајевих дечјих игара за изузетан допринос популарисању књижевности за децу добио је Растислав Дурман, књижевник и преводиоц.

Змајеве дечје игре, као “фестивал дечје поезије, драме и луткарских позоришта”, основане су 1957/8., док као институција културе егзистирају од 4. октобра 1969. године. На свечаности у овкиру Јунских програма додељују се сваке године признања Змајевих дечјих игара, а одлуку о лауреатима доноси Управни одбор. Званична признања Змајевих дечјих игара, као међународног центра књижевности за децу су: Велика повеља, Повеља и Награде. Награде Игара установљене су 1970. године и то: Награда Змајевих дечјих игара за стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу и Награда Змајевих дечјих игара за изузетан допринос популарисању књижевности за децу. Повеља Змајевих дечјих игара као посебан облик призања за изузетан стваралачки допринос књижевности за децу; за безграничну оданост свету детињства и најплеменитијим људским тежњама, установљена је 1975. године. Године 1987. установљена је Велика повеља Змајевих дечјих игара, која је до сада додељена два пута.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести