Управница зграде Смиља Телечки станарима у Балзаковој поклонила лифт

НОВИ САД: Станари зграде у Балзаковој улици 29 на Лиману 3 за празнике су на поклон добили нови лифт – купљен од месечних хонорара управнице зграде Смиље Телечки, омиљене међу комшијама тог дела града.
s
Фото: Privatna arhiva

Како је Смиља Телечки рекла за “Дневник”, у згради се штедео сваки динар, а ни управници пре ње нису узимали свој хонорар, већ су га остављали за потребе зграде која је стара 42 године.

– Пре четири године смо установили да нам је потребан нови лифт јер је стари дотрајао – казала је Смиља Телечки. – Нови је коштао око 10 хиљада евра и њиме се поносимо. Након сакупљеног новца, спроведене јавне набавке и одабира извођача, успели смо чак и да оперемо окно лифта, што је изузетно тешко урадити.

Ипак, у 13 година колико Смиља руководи том зградом, лифт није био једина вредна инвестиција – скупљао се новац и за поправку канализације и крова, за шта су прво потребни и добри, здрави комшијски односи.

– Имали смо проблема са канализацијом, а пре неколико година смо средили кров и заједничку терасу, где смо направили простор за дружење станара – објаснила је Телечки. – Та инвестиција се нарочито исплатила током ванредног стања 2020. године, а временом је тераса постала место за окупљање и дечју игру, једноставно, место за велику породицу.

За станаре и управницу, однос према згради је јасан – кућа почиње на улазним вратима зграде, а не свог стана. Како је наша саговорница истакла, и нови станари одмах по усељењу примете дух заједништва који влада у тој згради.

– Пре десетак година почели смо да сакупљамо по пет, потом десет, а сада 15 динара по квадратном метру и у плану нам је да, када се новац поново накупи, да заменимо улазна врата – рекла је Смиља. – Према својој згради, само домаћински. Чак и када нису сви станари вољни за сарадњу, већина је сложна, а сваког новог комшију поносе топла атмосфера и брижан однос према улазу.


Помозимо комшији у невољи!

Идеја о поправци лифта у улазу број пет у Улици Јожефа Марчока на Лиману 4, где је средином децембра избио пожар, родила се на Фејсбуку. Након што је видела да се у једном коментару станари тог улаза распитују за цену лифта, Смиља је одлучила да предложи станарима да помогну при скупљању новца за поправку, који су се већином одмах сложили.

Како је Смиља Телечки рекла за наш лист, она жели да позове и друге управнике зграда на Лиману, као и станаре других делова града, да се, уколико су у могућности, прикључе тој акцији и помогну Новосађанима чија је зграда оштећена у пожару.

- Поправка лифта и монтажа новог је тежак и скуп посао, а већ неколико нас је дало новац и када би свако из околних зграда одвојио колико може, сигурна сам да бисмо скупили потребну суму – истакла је Телечки. –Сматрам да треба помоћи комшији у невољи!


Фото: Privatna arhiva

У згради чија је Смиља управница живи око 60 станара у 32 стана. Као савет другим управницима, поред домаћинског односа, Смиља је рекла да је потребно много времена, разумевања за станаре и љубави према свом послу, како би он био добро и квалитетно урађен. Она наглашава да у згради сада живи четврта генерација станара, а изузетно је поносна и на подмлатке – десеторо малишана који су употпунили породицу. Управо они су за Нову годину добили и пакетиће, а станари су имали малу заједничку прославу у окићеном улазу.

– Имали смо и корпу са слаткишима која је стајала код улаза од Нове године до пре неки дан, хтели смо тако да употпунимо празничну атмосферу – истакла је Смиља. –  Трудимо се да живот у нашој згради буде леп и пристојан колико је то изводљиво, да одржимо пријатељства која су ту створена јер деца која су расла заједно у згради сада имају своју децу која су пријатељи.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести