Уметници који су Новом Саду дали лепоту и душу

Школа за дизајн „Богдан Шупут” сутра ће обележити 70 година постојања ревијалном изложбом некадашњих професора у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада.
1
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Школу за примењену уметност, како се некада звала, основало је тадашње Повереништво за просвету 1948. године, а ђаци су могли бирати неки од четири смера: декоративна архитектура и намештај, графика, позоришно сликарство и текстил. Интересантно је да су некада у њеним клупама седели керамичари, позоришни сценографи, учитељи ликовног васпитања.

Ауторка изложбе и професор у тој средњој школи Слађана Екрес каже да је Уметничка, како је Новосађани зову, током постојања неколико пута мењала назив и адресу.

– Мењали су се услови, амбијент за рад, наставни садржаји, образовни профили, као и број уписаних ђака – појашњава професорка Екрес. – Седамдесетих година прошлог века понела је назив Школа за ликовне техничаре „Богдан Шупут”, да би десетак година касније добила данашње име.

У протеклих седам деценија из Школе је изашло око 4.500 ученика оспособљених рад у привреди, а многи су наставили школовање на факултетима, не само у земљи него и у иностранству (Мађарска, Италија, Аустрија, Чешка, Словачка, Краљевска академија и Школа за дизајн Ст. Мартинс у Лондону). Многи од њих постали су познати културни радници: професори средњих школа, факултета, академија, афирмисани у струци код нас и у свету, добитници значајних признања.

– Неки од бивших ученика који су стекли међународну репутацију су Ференц Барат, Градимир Смуђа, Зоран Јањетов, Мића Узелац, Дејан Ненадов, Рајко Петковић Босанац, Александар Каришик, Јожеф Нађ... – набраја бесконачни низ имена наша саговорница, додајући да Нови Сад и шира заједница лепоту и душу дугују тим ствараоцима чија дела красе многе музеје, галерије и јавне просторе.


 

Позив бившим ђацима

Слађана Екрес каже да је Уметничка школа током 70 година постојања постала део историје Новог Сада и шире заједнице. По њеним речима, сви они који су прошли кроз врата школе сматрају да су повезани нитима уметности и стварања као најлепше људске делатности.

– Због тога желимо да обавестимо наше бивше ученике да се родила идеја да сачинимо уметничку збирку школе – каже професорка Еркес. – Позивамо их да донирају своје радове јер нам је циљ да их сачувамо од времена и заборава, али и да послуже будућим ученицима да увиде који су то путеви којим би требало ићи.

Она је најавила да Школе намерава да у скорој будућности отвори стални галеријски простор где би ти радови били изложени и на располагању свим Новосађанима.


Данас Школу за дизајн „Богдан Шупут” похађа 400 ђака, распоређених у пет образовних профила: графички дизајн, дизајн ентеријера, дизајн текстила, дизајн амбалаже, ликовни техничар и има и одељења с наставом на мађарском језику. Такође, учествује на многим манифестацијама, где постиже запажене успехе, те има успешну сарадњу са свим културним институцијама и дешавањима у граду и широј заједници.

– Много пута смо освајали прво место на такмичењима из фотографије, учествујемо на Републичком конкурсу „Дани ћирилице”, а награђивани смо на Смотри ликовних радова деце Србије – прича професорка Екрес, истичући да су ученици освајали награде и на такмичењима у Чикагу и Мексику.

По речима Слађана Екрес, Школа за дизајн „Богдан Шупут” тежи повезивању са сличним образовним институцијама код нас и у свету.

Фото: Дневник (Филип Бакић)

– Свесни смо брзог технолошког развоја и спремни да се прикључимо напретку у структури, форми и изражавању – каже професорка Екрес. – Желимо да остваримо интеракције у другим медијима, да оснажимо техничку и материјалну базу за дизајн, анимацију, спот, дизајн светла, односно да осавременимо наставу и понудимо нове профиле.

Школа за дизајн „Богдан Шупут” једина је уметничка школа ликовне струке у Војводини. Одлуком Скупштине Аутономне Покрајине Војводине проглашена је за образовну установу од изузетног значаја.   

С. Ковач

Фото: Ф. Бакић

 

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести