Удружење грађана „Футошка иницијатива”: Подршка малим произвођачима и предузетницима

Након хуманитарне свирке одржане 12. септембра на Микиној чарди у Футогу, када је прикупљено 221.300 динара за лечење Константина Ћургуза, Удружење грађана „Футошка иницијатива” истрајно је у циљу да то приградско насеље учини лепшим и солидарнијим местом за живот.
futoska inicijativa
Фото: Футошка иницијатива

Удружење сада има и клуб, у Улици Раде Кончара, доступан члановима, али и свима који желе да помогну њихов рад.

– Клуб смо отворили због едукације, дружења и разговора, а радно време се одређује у складу с потребама Удружења – казао је председник УГ „Футошка иницијатива” Далибор Ћалић. – Сваког петка од 18 до 19 часова имамо састанке отворене за јавност, а саме просторије омогућиле су нам да се чешће састајемо и причамо с мештанима Футога јер сматрам да је разговор уживо веома важан.

Како је казао, нередовна и онлајн настава оптеретила је родитеље, који су приметили да основци попуштају у школи, због чега је дипломирана економисткиња Драгана Мортвански одлучила да држи бесплатне часове математике и физике, који су сада, због епидемиолошке ситуације, прекинути.


Дрво за огрев

Тимским радом, Михаљ Мартинец и његов брат Робика, који се баве молерајем, заједно с Далибором Ћалићем, уситнили су палете на којима долази материјал за радове и однели их Футожанки Марици, којој је потребно дрво за огрев. Осим бесплатних часова математике и физике, у просторијама УГ „Футошка иницијатива” одржани су и часови лепог писања за предшколце.


– Часовима су присуствовали ђаци петог, шестог и седмог разреда основне школе, којих је било око 30 – рекао је Ћалић. – Верујем да би одзив био и већи да су часови наставили да се одржавају и надам се да ћемо моћи поново да их подржимо на тај начин. За трајније решење и константно држање наставе потребна нам је финансијска подршка, или неки модел самофинансирања и групне наставе.

Међу објавама на „Фејсбук” групи „Футошка иницијатива” предложено је и покретање „Футошког огласника”, који би помагао малим произвођачима и предузетницима да постану видљиви на тржишту и да њихови производи и услуге буду доступни онлајн. По речима Далибора Ћалића, да би се та идеја реализовала, потребно је само ангажовање Футожана око веб-сајта „Футошке иницијативе”. 

Акцијом „Футожанима од Футожана”, коју организује потпредседник УГ „Футошка иницијатива” Михаљ Мартинец, редовно се прикупљају намирнице и хемија коју Футожани доносе у време састанака Удружења, а која се даље односи мештанима којима је такав вид помоћи потребан.

– Имам осећај да се људи којима је помоћ заиста потребна, устручавају да је затраже – објаснио је Ћалић. – За сада смо помогли једној бака Марици, Ранку који издржава стару баку, реализовали смо хуманитарну свирку, а још увек радимо на набавци камп-приколице за деда Чеду.

Камп-приколица потребна је седамдесетдвогодишњем Чеди Бајину, чија допола срушена кућа више није безбедна за живот, а Чедино право на достојанствену старост је близу остварења јер је приколица купљена пре око месец дана у Немачкој по повољној цени, али због пандемије, постоји проблем с превозом. 

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести