ЧАСНИ КРСТ: Немањи и Лазару част у Каменици и Карловцима

За Богојављенски крст данас се пливало у целој Србији. У Сремској Каменици пливало је 100 храбрих људи, од којих је најбржи био двадесетдвогодишњи Крушевљанин Немања Благојевић.
Лазар Дедић у Сремским Карловцима био је најбржи
Фото: Лазар Дедић у Сремским Карловцима био је најбржи

Подршку свим такмичарима дали су министар одбране Александар Вулин, заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, који су уједно положили ледени крст у Дунав као симбол здравља свих учесника.

- Ови пливачи нису пливали за себе, нити само да би показали колико су храбри и снажни, пливали су за свој народ, своју земљу, своју веру, пливали су и за нашу браћу на Косову и Метохији, за нашу браћу у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Словенији, Хрватској, Македонији, Црној Гори, који би овакав догађај морали да правдају и објашњавају, због којег би морали неком да се извињавају - рекао је Вулин и додао: ”Докле год је оваквих момака, докле год је овог народа, Срби никада и нигде неће бити сами”.

Фото: Пливање за Часни крст на Богојављање

Надметање у пливању за Богојављенски крст одржава се седму годину заредом у Сремској Каменици, а такмичењу је претходила Литургија у Храму Рођења Пресвете Богородице.

- Велико ми је задовољство да и ове године уз Српску православну цркву, Војску Републике Србије, жандармерију, Град Нови Сад и велики број организација и установа учествује у спровођењу ове манифестације, а велики број народа који се данас окупио овде, говори да смо и те како жељни очувања традиције и обичаја и то је оно што нас сврстава у ред оних који су доследни својих предака и својих потомака - указао је заменик градоначленика Кружевић.

Фото: Пливање за Часни крст на Богојављање

Иако су сви такмичари победници, будући да су имали довољно храбрости и вере да ускоче у хладну реку усред јануара, најбољи међу њима ипак је био млади Крушевљанин који је ове године први пут пливао за крст у Сремској Каменици.

Било је мало хладно, ништа страшно, али леп је осећај и велико задовољство (Немања Благојевић, који је први стигао до часног крста у Сремској Каменици)

- Леп је осећај, већ сам пливао неколико пута и препоручио бих свима - рекао је Немања Благојевић, млади полазник Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, некадашњи ватерполиста и спасилац. - Било је мало хладно, ништа страшно, али леп је осећај и велико задовољство.

Фото: Пливање за Часни крст на Богојављање

Упркос чињеници да су у воду ускакали углавном мушкарци, нашло се и пет жена, међу којима је и тридесетседмогодишња Новосађанка Горана Милићевић.

- Част ми је да учествујем на оваквом догађају први пут у животу и некако на овај свети дан испитам своју психу и померим границе - признаје храбра Горана. - Било је хладно, али је адреналин учинио своје, ипак је пријало на крају то све проћи. Надам се да ћу пливати и следеће године.

Четврту годину заредом јуче се на Богојављење пливало у Сремским Карловцима за Часни крст, а први до тог Христовог знамења у хладној дунавској води допливао је двадесетогодишњи Лазар Дедић из Сомбора. Поред њега, у тај подвиг у Карловцима јуче се упустило више од тридесет младића, међу којима  је била и једна девојка.

Лазару је јучерашње учешће у богојављенском пливању  пети пут да на тај начин тестира своје физичке могућности  и други да у рукама држи Часни крст. У два наврата је пливао у родном Сомбору допливавши једном први до крста, а два пута је срећу окушао и у Београду.  Каже да пливање на овај велики празник доживљава као својеврсну проверу сопствене издржљивости и да је то уз саму манифестацију која носи посебну симболику, главни разлог што се пријављује.

Лазар студира информатику на Природно-математичком факултету и бавио се пливањем за које мисли да је пресудан фактор што је до сада два пута био успешан.       

Фото: Пливање за Часни крст на Богојављање

Њему су као награда припали крст, сребрњак с ликом Светог Саве и плакета, а као победник окићен је лентом и ловоровим венцем.

Пливању, које је с обале посматрао велики број Карловчана и људи из других места, претходила је литургија у Саборној цркви и водоосвећење крај чесме Четири лава, након чега су свештенство и грађани у литији стигли до Дунава. Пре скока у воду пливачи су  изговорили заклетву.

Према речима Дејана Трбовића,  председника Православне омладинске заједнице, која са Саборном црквом организује пливање, међу пливачима је било највише Карловчана, њих даведесетак, док су остали од пријављених 33, колики је лимит, из Новог Сада, Футога, Сомбора, Руме... С посебним благословом пливали су и они који су се нашли испод црте. Готово 90 одсто пријављених, попут овогодишњег лауреата Лазара Дедића, раније је пливало на Богојављење.

Колико интересовање влада за ову, могло би се рећи, манифестацију,  најбоље говори податак да је 80 кандидата одбијено.

Л. Радловачки, З. Милосављевић

Фото: Р. Хаџић, Ђ. Радивојевић

Немања Марић најбрже до Часног крста у Зрењанину

Немања Марић из Зрењанина овогодишњи је победник пливања за Часни крст у Зрењанину. Ове године у манифестацији је учествовало 39 пливача. Традиционална манифестација, 12. по реду, Богојављенско пливање за Часни крст, одржана је јуче, у 12 часова, на језеру код Културног центра.

Фото: Пливање за Часни крст на Богојављање

– Ово је велика част за мене, али сви смо ми победници. Јер, ово пливање није такмичарског карактера – рекао је победник овогодишњег пливања за Часни крст.

Пливању у Зрењанину претходила је Света литургија у храму Светог архангела Михаила. Испред храма је освештана Богојављенска водица, а потом су свештенство и бројни грађани у литији кренули ка језеру код Културног центра.

Организатори догађаја били су Православна црквена општина Зрењанин, односно храм Светог архангела Михаила, или такозвана Руска црква, и Културни центар Зрењанина. Покровитељ је Град Зрењанин.       

Ж. Б.

Сомбор: Крст у рукама Марка Маринковића

На овогодишњој традиционалној манифестацији пливања за часни крст у Сомбору поводом које организује Завичајно удружење Срба „Коријени“, учествовало је 46 пливача, а први је до крста допливао Марко Маринковић. Пре самог пливања за часни крст на градском купалишту Штранд на Великом бачком каналу, којем је присуствовало и неколико стотина Сомбораца, учесници су присуствовали литургији и водоосвећењу у храму Светог Георгија, највечој  градској православној цркви.

Фото: Пливање за Часни крст на Богојављање

Поред седамнаестогодишњег ученика сомборске Средње школе „Свети Сава“, којем је ово други пут да се одважио на овај подвиг и других, већином млађих Сомбораца, као и припадника МУП и Војске Србије, учешће у пливању у хладној каналској води узеле су и две даме, Сања Антић и Евгенија Шестопавлова, гошћа из Русије која иначе није била и једини учесник странац на овом догађају. Наиме, поред ње за часни крст су пливала још тројица гостију из Русије, као и њихов колега из Словачке, који су се затекли у Сомбору поводом одржавања боксерског Купа нација за жене.   

М. Мћ

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести