У Сремским Карловцима виноградари прославили Светог Трифуна

Карловачки произвођачи грожђа и вина обележили су  виноградарску славу, Светог Трифуна на огледном добру Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитерктуру новосадског Пољопривредног факултета, који се налази у насељу Дудара у Сремским Карловцима.
s
Фото: Ђ. Радивојевић

По дугогодишњем обичају на овај празник, најпре је обављено благосиљање винограда. Тај чин ове године обавио је секретар Епархије сремске, свештеник Душко Масларић уз молитве богу за наредак, физичко и духовно здравље виноградара и винара, али и оних који једу слатке плодове винове лозе, те да ”благослови, умножи и учини да виногради увек облино рађају и онима који му верно служе њихове оставе испуни овоземаљским добрима”.

Након освећења и резања славског колача, винова лоза је преливена вином како би се окрепила од зиме, а потом је Милан Ђурђић из винарије „Ђурђић” , симболично орезао први чокот у овој години.

Мада се по предању у орезивање лозе креће од Светог Трифуна, карловачки виноградари су искористили лепо време у јануару да започну тај врло важан посао у винограду. Према речима домаћина славе, директора Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитерктуру доц. др Драгослава Иванишевића, лоза је у добором стању, нису примећена  оштећења и резидба може да се обавља нормално како је планирано за одговарајуће сорте и узгојне облике.


Лабораторија за брзу анализу

Карловачки виноградари и винари добиће ускоро прилику да у лабораторији огледног добра обаве такозвану брзу анализу вина. Како каже директор Департмана Драгослав Иванишевић, у току је процес формирања лабораторије за брзу анализу вина уз подршку Покрајинске владе. Она би требало да буде током маја пуштена у рад и омогућиће винарима и виноградарима да у року од 24 сата добију велики број параметара који ће им олакшати и усмерити процес прераде грожђа и производње вина.

Према Иванишевићевим речима, овај дан  је од великог значаја за српско виноградарство и винарство зато што је расписан конкурс за успис студената на  мастер студије винарства и виноградарства. Тај студијски програм је резултат сарадње Пољопривредног и Технолошког факултета и први пут се реализује у Србији.


- Претходна година била је сушна и стресна, али је јесен била добра и лоза се мање-више добро припремила за зиму – напомиње Иванишевић. – Оно што може представљати проблем јесте недостатак влаге у земљи. Зима је такође била доста  сушна, али се надамо да ће у наредном периоду бити падавина да донекле надомести тај дефицит. Мања је родност окаца, али не очекујемо велике проблеме због тога.

Фото: Ђ. Радивојевић

Истог мишљења је и кум славе виноградар и винар Дражен Ђурђић. Он каже да се може очекивати добра година, иако још увек мраз може да изненади.

- И овај снег је добро дошао – каже Ђурђић. - Прошла година је била изузетно добра, ако ова буде упола као претходна, биће добро. Не очекујемо веће проблеме у виноградима. Ако зима буде на време завршила свој циклус, мислим да ће сви послови бити окончани у року.

После обреда у винограду Департмана, уследила је дегустација вина карловачких произвођача, која на Светог Трифуна увек представља својеврсну презентацију годишње винске продукције.

З. Милосављевић

 

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести