Три „Дана књиге” у дворишту Соколског дома

„Дани књиге новосадских издавача, малих издавача и ауторских издања”, у оквиру којих ће се представити око 40 издавачких кућа из Новог Сада и шире, биће одржани од 16. до 18. октобра у дворишту Соколског дома.
1
Фото: Dnevnik.rs

Богат културно-уметнички садржај манифестације пратиће обележавање значајних јубилеја, додела признања за допринос књижевности, музички програм и хуманитарна акција за Лану Јовановић. Свечано отварање биће уприличено у петак, 16. октобра, у 17 часова, а осталим данима манифестација ће трајати од 10 до 21 час. 

– У Новом Саду постоји више од 30 издавача, који су на неки начин неприметни јер велике манифестације, нажалост, немају довољно времена и слуха да им посвете пажњу – истакао је координатор пројекта Радмило Мулић. – Није им пружена шанса јер се више обраћа пажња на профит и нешто велико, а они своја дела објављују само захваљујући сопственој упорности и одвајању свог новца. Ми ћемо се трудити да ту неправду исправимо јер сматрамо да је за културу неког народа битан појединац, један мали издавач, аутор и човек, а не само бизнис. Овде ћете срести сигурно десетак аутора, који ће представити своја издања и показати шта су објавили о свом трошку.

У оквиру манифестације биће обележено 230 година српског књижарства јер је прва српска књижара основана управо у Новом Саду 1790. године, као и 73 године од првог послератног Сајма књига у Југославији, одржаног у просторијама Соколског дома.

Програм манифестације пратиће изложба илустрација на тему књиге, чији је аутор проф. Југослав Влаховић, као и изложба вајара Горана Јанковића, посвећена Мирослављевом јеванђељу. Награда „Камен темељац српске културе” биће уручена мр Бошку Брзићу, Душану Поп Ђурђеву и удовици Драгутина Фуруновића, аутора „Енциклопедије српске књиге”, „Енциклопедије штампарства” и „Историје естетике”. Познатим ауторима Александру Гаталици и Милану Тодорову биће уручене повеље за допринос уметности романа.

Организатори манифестације су Соколски културни центар, књижара „Мала велика књига” и Удружење „Слово”.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести