Тамбурица фест од 19. до 21. августа на Петроварадинској тврђави

Директор “Тамбурица феста“Јован Пејчић и директор и оснивач „Балкан панорама филм фестивала” из Измира, Турска, Сали Салини потписали су јуче протокол о сарадњи између та два фестивала на Петроварадинској тврђави.
с
Фото: С. Ковач

Осим тога, на конференцији за новинаре најављено је да ће 15. “Тамбурица фест” бити организован од 19. до 21. августа на Петроварадинској тврђави, као и да је у току снимање дугометражног документарног филма о 15 година трајања тог фестивала, како би се представила музика и традиција народа с ових простора. Најављени су и бројни извођачи: Бајага, Жиљко Бебек, Раде Шербеџија, Оливера Катарина, Бане Крстић, од тамбураша Зоран Бугарски Брица, оркестри “Велос”, “Романса”, “Ла банда”...

Директор “Тамбурица феста” Јован Пејчић казао је да има много симболике у томе што је документ потписан на Тврђави јер је на том месту седамдесетих година прошлог века чувени сликар Ратко Шоћ написао једну од најлепших песама “Осам тамбураша с Петроварадина”.

- Подршка Града Новог Сада је од великог значаја за Фест, због чега смо постали познати у свету - рекао је Пејчић. - Пре пет година увели смо категорију “земља-пријатељ”, те су досада с нама сарађивале Русија, Кина, Мађарска, Италија, а ове године Турска. Верујем да ће се сарадња додатно продубљивати јер музика повезује људе и гради мостове пријатељства.

Директор и оснивач „Балкан панорама филм фестивала” Сали Салини захвалио се на гостопримству. Нагласио је да, кад је реч о фестивалима који имају балканску тематику, “Панорама” је убедљиво највећи у Турској, а жеља им је да то постану и у Европи.

- Добро је када земље сарађују на економском нивоу, али много више трага на друштво оставља сарадња на културном јер тада се народи упознају с другим традицијама, а што смо блискији међусобно, мање је конфликата - истакао је Салини. - Када је реч о филму, његово снимање ће бити завршено до краја августа, а премијера је планирана у мају 2022. године у Турској на „Балкан панорама филм фестивалу”.

Фото: С. Ковач

Помоћник градоначелника Новог Сада за међународне односе Александар Петровић казао је да се нада да ће фестивал протећи у доброј атмосфери, да ће бити много публике, али и туриста који ће се заљубити у звуке тамбуре. Тиме ће на најсликовитији начин бити дочарани богато културно наслеђе и туристички потенцијал Војводине, а посебно Новог Сада. Он је најавио и потписивање писма о намерама о успостављању сарадње између нашег града и Алање.

- Традиционални фестивал тамбурице као и добре односе Србије и Турске искористићемо да у званичну посету позовемо председника општине Алања, како бисмо потписали писмо о намерама о успостављању сарадње - казао је Петровић и додао да је Нови Сад отворен за све људе и широких је видика и да свако ко има добру намеру и жељу да сарађује с нашим градом увек је добродошао. - Овај документ је увод у споразум о сарадњи који ће вероватно бити потписан до краја године. Такође, надам се да ћемо успети да организујемо наступ победничког оркестра “Тамбурице” у Љубљани у Словенији 5. септембра, приликом представљајања Новог Сада као Европске престонице културе.

С. Ковач

Sasa
26.07.2021 • 18:51
Janika Balaz i njegov orkestar su legende koje sam ja obozavao u Prenociste Dvoriste rezevisacu apartman da u avgustu posetim ovaj festival tamburica.
EUR/RSD 117.5758
Најновије вести