Светски куп у Street workout-у 12. октобра у центру града

Спортско удружење „Права страна улице” окупља људе из целог света који се баве уличним тренингом(Street workout), и то на Светском купу уличног тренинга, једнодневном такмичењу у том спорту, које ће бити одржано 12. октобра од 8 до 22 часа у самом центру града.
Predstavnici organizacije „Prava strana ulice” Foto: Privatna arhiva
Фото: Представници организације „Права страна улице” Фото: Приватна архива

Осим такмичара из Србије, на Куп стижу учесници из Алжира, Гватемале, Републике Северне Македоније, Хрватске, Црне Горе, БиХ и многих других земаља. Како нам је објаснио оснивач организације „Права страна улице” Срђан Арсеновић, циљ је да кроз тамичење позитивно утичу на децу и њихово здраво размишљање и усмере их на то да, док су на улици, време проводе квалитетно, али и да покажу да Нови Сад може постати и светска престоница овог спорта. 

– На једном месту спајамо спорт, здраву исхрану, здрав начин живота и едукацију, а сви могу да учествују на Купу јер није неопходно да сви учесници буду топ-атлете – објашњава Арсеновић, и додаје да ће зато и имати две зоне. – Они који се професионално баве вежбањем на отвореном такмичиће се у такмичарској зони, а они који воле да тренирају рекреативно, надметаће се у рекреативној, у којој ће моћи да учествује и публика, као и они који су помогли нашој организацији. Учешће у рекреативној зони се стиче слањем једног СМС-а у хуманитарне сврхе док се у такмичарској зони учешће плаћа 20 евра и то је рефундабилна котизација, да бисмо били сигурни да ће такмичари да дођу на Куп, а по доласку на такмичење тај новац се враћа свим учесницима, тако да је све практично бесплатно.


Петиција за признавање спорта

Организација реализује Куп у сарадњи с „Опенсом”, а уз подршку Града Новог Сада и многих спонзора који су пожелели да их подрже. На такмичењу ће бити постављен и штанд на којем ће сви учесници, али и публика, моћи да потпишу петицију да се улични тренинг призна као спорт и уврсти у Олимпијске игре, за шта се, иначе, „Права страна улице” већ дужи низ година бори. По завршетку Купа Срђан планира да Граду поклони наменски парк за вежбање, који је сам изградио од новца који је освојио победивши у такмичењу „Ја имам таленат”, представљајући баш тај спорт. Парк ће, како каже, бити постављен у оквиру „Опенс” урбан кварта на Лиману и бити доступан свим љубитељима рекреације на отвореном.


Учесници такмичарске зоне ће се надметати у две категорије – у вежбама понављања попут апсолутних згибова, склекова, чучњева, али и слободном стилу. Најбољи у обе категорије ће се на крају борити за титулу најкомплетнијег атлете Купа, који ће као награду добити 500 евра. Најбољи такође освајају златне, сребрне, односно бронзане медаље, фитнес опрему и друге награде, а сваки учесник бесплатно добија мајицу и наруквицу.

Сви заинтересовани за учешће могу се пријавити путем линка, који је доступан на Фејсбук страници „Улични тренинг / Права страна улице”, где могу пронаћи све потребне информације. Учесници у такмичарској зони морају да прођу онлајн селекцију, тестирање и додатне провере, те да прихвате правила надметања која су претходно утврђена.

– Правила у такмичарској зони су врло стриктна и о њима су се, на основу искуства на пређашњим такмичењима, сложили сви представници Street workout -а из разних градова у Србији – истиче Срђан Арсеновић, и додаје да су осмислили систем који омогућава најпоштеније суђење и у ту сврху направили јединствену машину која броји исправна понављања током вежби. – Машина ради на принципу сензора и ласера и подешава се у односу на конституцију такмичара, а програмирана је по правилима о којима смо се сви заједно сложили. То смањује трошкове судија, иако ће и они бити на такмичењу уколико машина закаже, али и да воде рачуна о неким ситницама које машина не може да испрати. То је први пут да ће на неком такмичењу у уличном тренингу у свету постојати реалан и опипљив доказ снаге.

В. Бијелић

Пројекат „Нови Сад – Спортом до здравља” реализовао је ДВП Дигитал уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести