Сребро за омладински бриџ

Новосађанка Александра Овука недавно је освојила сребрну медаљу у индивидуалној категорији на 6. светском омладинском отвореном првенству у бриџу у Опатији.
д
Фото: Приватна архива, БК „Панонија“

Александра је студенткиња мастер студија психологије на Филозофском факултету у Новом Саду, где је и почела да игра бриџ. За тај мисаони спорт заинтересовала се када је видела колико њен друг воли бриџ и решила да и сама седне за сто и опроба у се улози играча. Иако бриџ игра мање од годину, постигла је велики успех.

– Никада пре овога нисам играла игре картама, али ми се бриџ свидео и за кратко време сам постала страствени играч – казала је Александра Овука. – Када сам почела да играм бриџ, мој највећи проблем био је како држати тринаест карата у руци и остати фокусиран на игру.

Сребрна медаља коју је Александра освојила у Хрватској је трећа за српски омладински бриџ, веома комплексну карташку игру коју играју по два супротстављена пара и састоји се од лицитације и одигравања. Игра се с 52 карте које представљају реквизите за решавање логичких проблема.

Фото: Приватна архива, БК „Панонија“

– У бриџу нема фиксних правила и на лицу места сам се прилагођавала ситуацији, док искуснији играчи често имају потребу да ураде нешто сензационално, због чега су правили грешке, а у бриџу се свака грешка скупо плаћа - рекла је Александра Овука.

Александра је успела да се избори за медаљу међу 450 такмичара из 38 земаља на Светском првенству младих у бриџу.

– Освојена медаља ми представља потврду да се труд и преданост исплате чак и када су шансе за успех мале – рекла је Александра Овука. – Такмичење ми је било напорно јер сам и даље почетник и нисам навикла на тај интензитет игре, али сам се трудила да одржим добру вољу и мотивисаност упркос грешкама и замору.

Наша саговорница наводи да се играњем бриџа унапређују логичке, социјалне и психолошке способности, као и да се развија меморија, мисаоно планирање, бројање и побољшавају концентрација, фокус и пажња.

– Помажем људима на почетном курсу да савладају правила игре, а у клуб одлазим неколико пута недељно – казала је Александра Овука. – Надам се да ће се тај спорт развити и код нас и да ћу имати прилику да покажем људима колико је заправо користан.

Иако бриџ спада међу најпопуларније мисаоне игре на свету, код нас је мали број људи чуо за тај спорт. У Србији бриџ и даље представља непознаницу, док се у иностранству све више ради на популаризацији тог спорта те је на многим универзитетима уведен као изборни предмет.

Т. Вејин

 

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести