Снег није изненадио путаре, а највише му се обрадовала деца

НОВИ САД: Најављени снег јуче је почео да пада нешто после 8 часова, а већ након 15 минута, бели покривач од два-три центиметра био је изузетно постојан.
s
Фото: Dnevnik.rs

Снежним приликама традиционално су се највише обрадовала деца. Падавине су трајале неколико сати, док је дневна температура тек у раним поподневним часовима достигла неки степен изнад нуле. Екипе зимских служби јавних комуналних предузећа одмах су реаговале, те је снег брзо потпуно уклоњен са главних коловоза, а постепено и из споредних улица и прилаза. Према речима шефа зимске службе у ЈКП „Пут“ Гојка Етинског, сви путеви су били проходни и није било заосталог снега, бар кад је реч о главним саобраћајницама. За чишћење снега Зимска служба ЈКП „Пут“ ангажовала је 25 возила на укупно 800 километара пута првог и другог приоритета.

- С обзиром на то да се током ноћи очекују ниске температуре, трудимо се да из споредних улица уклонимо што више снега како би се саобраћај лакше одвијао док хладноћа не попусти – истиче Етински. – Ситуација је слична и на главним путевима на сремској страни, мада у споредним улицама снега сигурно има више. Со је посута по путевима и успела је да делује, јер температура још није толико ниска. Висина снежног покривача у граду је достигла пет центиметара, док је ван града сигурно и до 10, али најважније од свега је то да нигде нема прекида саобраћаја, нити застоја. Као и увек, саветујемо опрез, а возачима обавезну употребу ланаца. Стрпљење је важно и свима желим срећан пут.

ЈКП “Тржница” Нови Сад је, према речима директора Уроша Лончара, и овај снег на новосадским пијацама дочекало спремно. Радници њихове Зимске службе чистили су снег и посули со на све новосадске пијаце, а по потреби ће и током ноћи убрзано уклањати снег са свих пијачних површина. Такође, током вечери, машински су почишћене Кванташка и Најлон пијаца.

- Зимску службу чини више од 30 радника у коју се увек може укључити и додатни број запослених, уколико се потреба за тим појави – потврдио је Лончар. - Предузеће је уредно припремило и технички исправну неопходну механизацију. Такође, располажемо моторним грталицама и осталом механизацијом, као и алатом за уклањање снега и леда, попут лопата за снег, секача за лед и слично. За ове намене, предузеће је припремило и 40 тона соли која је распоређена по пијацама. Закупци локала на пијацама такође су у обавези да чисте простор испред својих објеката.

Фото: Dnevnik.rs

Вучевић: Посао урађен добро и брзо

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је на свом Фејсбук профилу похвалио ажурност зимских служби јавних комуналних предузећа.

- Новосадски чувари улица - запослени у јавним комуналним предузећима „Пут“, „Зеленило“, „Чистоћа“ и у „Паркинг сервису“, њих скоро 300, данас су показали шта значи радити свој посао и добро и брзо – истакао је Вучевић. - Сви путеви у Новом Саду су проходни, застоја нема, а за то су заслужне ове четири наше зимске службе, које су са својих скоро 100 машина очистиле град од снега. Драги суграђани, молим вас, пажљиво возите, пажљиво ходајте, чувајте себе и друге!


Екипе јавних комуналних предузећа “Градско зеленило” и “Чистоћа” такође су спремно дочекале снег. Како су објавили на својој Фејсбук страници, екипе ЈКП “Градско зеленило” посипале су со и чистиле снег са аутобуских стајалишта, прилаза и пешачких стаза на мостовима и надвожњацима, Петроварадинској тврђави, парковима и трговима, као и код Ковид болнице на Мишелуку и домова здравља “Лиман” и “Ново насеље”.

Фото: Dnevnik.rs

Екипе ЈКП “Чистоћа” су на главним градским раскрсницама и саобраћајницама распоредиле спремишта за со и, како је програмом предвиђено, рашчишћавају центар града, прилазе пешачким прелазима и формирају стазе у улицама које су у њиховој надлежности.

Б. Павковић

Фото: В. Фифа, Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести