Север 4 и Булевар Европе кључни за инвестирање

– Град Нови Сад понудиће за непун месец у Радној зони „Север 4” инвеститорима нову парцелу од шест хектара, чије комунално опремање треба да буде завршено у априлу – казао је

директор ЗИГ-а Дејан Мандић на  манифестацији „Међународни дани енергетике и инвестиција” која је  почела на Новосадском сајму, а завршава се данас.

На тој сајамској приредби Нови Сад је град-партнер. Новосадска локална самоуправа на манифестацији је ставила у први план отварање радне зоне Север 4 површине 40 хектара уз ауто-пут Београд–Суботица, за коју су градски челници истакли да представља инвестициони потенцијал. Најављен је и долазак две америчке компаније из аутомобилске индустрије, „Лир“ и „Делфи”, чије  привређивање треба да смањи незапосленост. Те две комапније траже око 5.000 радника и зато је са сајмске манифестације упућен позив грађанима да и данас могу оставити радне биографије на штанду Града на Сајму.

Директор ЗИГ-а Мандић назначио је да је почетком године завршена четврта фаза изградње Булевара Европе, која нема само саобраћајни значај за наш град већ и стратешки јер су његовим опремањем створени урбанистички услови да 900 хектара уз ту деоницу Град стави на располагање инвеститорима.

– Изградњом Булевара створили су се услови да се земљиште приведе намени и понуди инвеститорима као локација атрактивна за улагање због близине ауто-пута Београд–Суботица – навео је Мандић. – У првој фази уређења радне зоне Север 4 опремићемо комуналном инфрастуктуром 19 хектара и две локације, једна од осам хектара, на којој ће пословати „Лир” и чије опремање и објекат фабрике треба да буду готови у октобру, и друга парцела од шест хектара за новог инвеститора.

Директорка Канцеларије за економски локални развој Новог Сада Маријана Дукић Мијатовић казала је да је Град Нови Сад крајем 2015. усвојио Стратегију одрживог развоја у наредних пет година.

– У стратешком документу су 163 пројекта, међу којима и они из области енергетике, енергетске ефикасности и зелених енергија, која је тренд на глобалном нивоу због климатских промена, чији смо сведоци ових дана гледајући поплаљена подручја код нас – навела је она.

Члан Градског већа за привреду Горан Сечујски казао је да је Град Нови Сад 2014. године проглашен примером како локалне самоуправе треба да подстичу запошљавње, отварање радних места и дају подршку предузетницима.

– Од 2008. до 2012. Нови Сад је издвојио 176 милиона динара за запошљавање приправника, стручну праксу и јавне радове, а од 2013. до 2015. за исто је определио 295 милиона – казао је Сечујски.

З. Делић

 

Пречистач отпадних вода

Члан Градског већа за комуналну делатност Владимир Стојковић истакао је у панел-дискусији „Енергетика и инвестиције у локалним самоуправама” два капитална пројекта Новог Сада - пречистач отпадних вода и пројекат регионалног центра за управљање отпадом, чија је реализација у току у сарадњи с више општина из окружења.

– Град Нови Сад је аплицирао код ЕУ за новац за пречистач, и тим новцем сада се ради пројекат и анализа где је најбоља локација – навео је Стојковић. – Када се установи најбоље место, да ли је код пречистача у Петроварадину или поред старог Каћког пута, радиће се главни пројекат.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести