„Serbia fashion week” и „Променада” креативно обележили 8. март

Уз констатацију да би сваки дан требало да буде посвећен женама, а не само 8. март, у тржном центру „Променада” одржана је панел-дискусија под називом „Шта би данас рекла Коко Шанел”, у организацији манифестације „Serbia Fashion Week”.
„Serbia Fashion Week”
Фото: „Serbia Fashion Week”

Модни дизајнери Сузана Перић, Бата Спасојевић и Наташа Перковски Аџић, стилисткиња и дизајнерка Кристина Беквалац, као и популарне глумице Јелена Гавриловић и Ива Штрљић су током вечери дискутовали о томе која је главна разлика између стила и тренда. Модераторка дискусије била је водитељка Мара Скенџић.

Према речима председнице „Српске недеље моде” Светлане Хорват, идеја је била да се обрате Новосађанима, а, пре свега дамама, да им честитају празник, али и поново моду баце у жижу интересовања, будући да она, због пандемије коронавируса, дуго није била у фокусу пажње.

– Стил је нешто што вас карактерише као личност, што градите од свог рођења, а тренд је нешто што је тренутно и што се брзо мења, што је дах једне сезоне. По мом мишљењу, јако је битно да имате изграђен свој стил, а онда и да трендове уклапате у стил, ако је могуће, али не по сваку цену. Жена и мушкарац са стилом су апсолутни императив, а тренд онолико колико се уклапа у ваш стил – рекла је за „Дневник” Светлана Хорват, која је током панел дискусије закључила да би нас Коко Шанел данас сигурно упозорила да не подлежемо утицају тренутних трендова, већ да градимо сопствени стил.

Фото: „Serbia Fashion Week”

Глумица Јелена Гавриловић закључила је током дискусије да је стил нешто са чиме се рађамо, а да га кроз живот брусимо. За наш лист је истакла да није неко ко подлеже ни трендовима ни брендовима и да увек даје примат домаћим дизајнерима, јер сматра да у нашој земљи раде веома талентовани креатори.

– Апсурдно је причати о некој високој моди, ако је просечна плата у Србији 40.000 динара. Зато и мислим да су наше жене генијалци са стилом, које успевају да изгледају светски на улицама – казала је глумица. – Увек сам за стил, јер он је увек ту, део је наше личности, а тренд је нешто што је тренутно ту, а сутра већ није. Имам неки свој стил. Научила сам шта ми стоји, а шта не, мада се и то, наравно, мења с годинама.


Ревије кад пандемија утихне

Председница „Serbia Fashion Week“-а Светлана Хорват открила је да њен тим планира да овог пролећа или почетком лета организује познату модну манифестацију, али да се надају да ће епидемиолошка ситуација бити боља, не би ли поново у наш град донели ревије и унели дашак моде коју можемо доживети уживо. Првобитни план је, како је рекла, да организују манифестацију уз присуство мањег броја људи, а још увек преговарају о локацијама на којима би организовали све активности које су у плану. Сигурно је, пак, како је рекла, да ће, у сарадњи са Опером Српског народног позоришта,

организовати модно-музички перформанс на степеништу ове културне установе, како су и планирали још прошле године. Тада ће и пет најбољих српских и иностраних дизајнера приказати своје колекције у посебном амбијенту и атмосфери.


Модни дизајнер Бата Спасојевић је током разговора истакао да никада није добро да се препустимо стихији, већ да увек морамо сами да креирамо начин на који живимо, те да све то утиче и на стил одевања, који је изузетно важан.

– Увек морамо да имамо у виду чињеницу да стил подразумева да без речи говорите о себи – закључио је Спасојевић.

Панел-дискусију организовану поводим Дана жена пратила је и целодневна акција, у којој су даме биле у прилици да освоје занимљиве награде. Све лепо стилизоване посетитељке „Променаде” добиле су на поклон букет цвећа, а учеснице наградне игре, које су имале највише среће у извлачењу, добиле су платну картицу тржног центра у вредности од 20.000 динара и одевне комаде најпознатијих домаћих дизајнера Сузане Перић и Бате Спасојевића и пакет производа „Golden Beautx Shop”.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести