Сакупљен новац за лечење Николе Малића у Турској

Пре 20. априла, када је био рок да се сакупи недостајућа свота за одлазак осмогодишњег Николе Малића из Сремских Карловаца на лечење у Турску, преко Фејсбук групе „Хуманитарни базар Сремски Карловци онлајн” обезбеђен је новац и тиме осигурани његови третмани на инстамбулској клиници.
приватна архива
Фото: приватна архива

По речима Николине мајке Иване Малић, требало је ове седмице да отпутују у Турску, али им је због рамазана, клиника померила пријем за мај. Када стигне, дечака тамо очекују две терапије у размаку од десет дана.

– Не бисмо успели да сакупимо новац без ове ФБ групе  – наглашава Ивана Малић. – Снежана Јанић и Ивана Белић су организовале акцију прикупљања пара у тој Фејсбук групи и план је био да траје 30 дана за Николу, а после за неког другог. По истеку планираног рока оне су наставиле и даље да организују прикупљање и то с таквом вољом, ентузијазмом и посвећеношћу Николи да сам заиста врло дирнута и остала без речи. Што је најинтересатније, Снежану лично не познајем. Могу слободно да кажем да су нам Карловчани били свеукупно већа подршка него неко од кога се то очекује. Оне су дивно осмислиле све и захваљујући томе увиђам да неки људи заиста имају дар за хуманитарни рад.

Након што је током викенда прикупљен новац, организаторке Снежана и Ивана, којима су у вођењу акције помагале Ивана Гиндер и Гордана Војновић, захвалиле су се свима на учешћу.

– Ујединили смо карловачке спортисте - ОК „Стражилово”, КК „Тим – систем Стражилово” и ФК „Стражилово”, лицитирали дрес фудбалера Сергеја Милинковића Савића и Михајла Ристића, као и одбојкаша Боже Вучићевића, продавали слике, карловачка  вина, колаче, нудили услуге у замену за донацију и још много тога – каже Снежана Јанић. – У петак, 16. априла смо били највреднији, активирали смо наше људе у иностранству па је тако за једно преподне Мирослав Попов из Канаде  уз помоћ пријатеља прикупио 440 евра, Сузана Скулар је на путу од Немачке за Грчку скупила 475 евра, а имали смо и свирку уживо. За 24 сата  из Карловаца је отишло око 200 порука за Николу Малића који са мајком полако пакује кофере и припрема се за пут у Турску. Чуда су могућа кад се сви ујединимо.

Никола је пре времена рођен, и тек после читавог низа претрага установљена му је дијагноза  - Dandy Walker варијанта (хипоплазија - неразвијеност малог мозга), која се јавља код једног од 30.000 рођене деце. Никола данас хода самостално, иако су прогнозе биле да неће моћи, али има потешкоћа са учењем, пажњом, хиперактивношћу, изражавањем емоција и не говори, мада све разуме.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5807
Најновије вести