Реализација пројекта ЈКП „Градско зеленило”: За више вегетације на Булевару ослобођења

Булевар ослобођења је једна од најпрометнијих и најзначајнијих саобраћајница, и један од три путна правца који повезују бачку и сремску обалу Дунава на простору Новог Сада.
Zelenilo 1
Фото: ЈКП Градско зеленило

Стога ЈКП „Градско зеленило” реализује пројекат „Очување и унапређење зеленила Булевара ослобођења”, којим ће се унапредити постојеће зелене површине садњом вегетације ниже спратности. Циљ је спречити интезивно ширење издувних гасова, буке и прашине с коловоза на околне пешачке просторе.

Како кажу из тог предузећа, радиће се и орезивање и уклањање сувих и оштећених грана платана на тој релацији, с обзиром на то да је у питању дрвеће старо више деценија, а с циљем продужења животног века постојећег дрвореда. Зеленило разделног острва захтева ревитализацију да би се формирао интезиван тампон зеленила, ради смањења неповољних услова средине, а чији је узрочник врло интезиван саобраћај. У те сврхе ће се садити већи број нижег дрвећа, живе ограде и перена. Биће постављена и метална конструкција.

Фото: ЈКП Градско зеленило

Да би се зеленило унапредило и оплеменило у функцији заштите животне средине, предвиђена је и садња различитих врста лишћарског дрвећа и декоративног шибља. Садиће се 283 стабла копривића, украсне трешње, јасена округласте форме, врбе, златне кише и жалосног дуда. Што се тиче шибља, град ће красити 5.231 садница. За потребе подизања 128 метара живе ограде у разделном острву, одабран је тамарикс. Урадиће се и реконструкција уништеног травњака на укупно 3.831 квадратном метру.

Пројектом ће бити постављене 23 парковске клупе у циљу унапређења јавних простора за миран одмор. Постављаће се и заштитни стубићи да би се спречило даље уништавање реконструисаног травњака.

И. Бакмаз

Фото: ЈКП Градско зеленило
EUR/RSD 117.3358
Најновије вести