Радови на обнови стаза код Јодне бање, Футошког парка и болнице

НОВИ САД: Вест да ће стазе на Футошком путу коначно бити сређене бициклисти су једва дочекали, имајући у виду да је вожња двоточкаша туда често подсећала на планински бициклизам.
b
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Пешацима и бициклистима ових дана је онемогућено кретање десном страном Футошке улице, због радова код и у околини Јодне бање, Футошког парка и болнице, а након што је са стаза скинут асфалт, те на њих посут слој песка и земље, мајстори тренутно постављају ивичњаке.

Прва фаза обнове, која обухвата деоницу Футошког пута, од Хајдук Вељкове улице до Булевара патријарха Павла, почела је летос, а за посао вредан око 181,2 милиона динара ангажоване су фирме “Пут инвест” и “AB&CO”.

У наредној фази, планирана је реконструкција пешачких и бициклистичких стаза у Футошкој улици, од Хајдук Вељкове до Булевара ослобођења, а процењено је да ће радови на тој деоници коштати око 119 милиона динара, без ПДВ-а, с тим што је с истим предузећима, “Пут инвест” и “AB&CO”, јесенас закључен уговор за реконструкцију дела од Хајдук Вељкове до Антона Чехова и за тај део посла Град ће издвојити 59,4 милиона динара, с ПДВ-ом.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Предмет пројекта, који је урадио Архитектонско-грађевински институт из Новог Сада, су стазе са обе стране улице, аутобуска стајалишта, платои испред школа и других јавних установа, као и платои за контејнере. Бициклистичке стазе ће целом дужином, с обе стране улице, бити проширене и предвиђено је да сва стабла платана буду сачувана.

Бициклистичке стазе ће, како је најављено, бити удаљене од дрвореда, што би требало да смањи утицај коренског система и оштећења коловозне конструкције, као и могућу штету на дрвећу, док трају радови. Када је реч о стајалиштима, њихов положај остаје исти, уз корекцују дужине, тако да могу стати два стандардна аутобуса.

Ширина пешачких стаза варира од 2,25 до три метра, у зависности од расположивог простора, а пешачки прелази биће прилагођени кретању слепих и слабовидих, као и особа с инвалидитетом.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Све више бициклиста у граду

Нови Сад је град који се, свидело се то нама или не, све више шири. Повећање броја становника значи и више аутомобила на друмовима.

Потрага за паркинг местом неретко је немогућа мисија, поготово у деловима града у којима су на месту кућа сазидане вишеспратнице, те не чуди податак да све више суграђана одлучује да као превозно средство користи бицикл, а није згорег напоменути и да је ове године Град у два наврата издвојио по 10 милиона динара за субвенције за куповину бицикла.


Рок за завршетак обнове стаза на Футошком путу је осам месеци, а толико ће трајати и радови у истоименој улици на деоници од Хајдук Вељкове улице до Антона Чехова.

Ј. Вукашиновић
 

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести