Пустолов открива чари рита и Дунава

Крајем марта, нешто раније него иначе, „Карловачки пустолов”, катамаран Покрета горана Војводине напустио је своје зимско уточиште у Једриличарском клубу „Војводина” у Новом Саду и укотвио се на карловачком парчету обале Дунава, код истоименог хотела, спреман да у овогодишњој сезони поведе све који желе у авантуру звану пловидба и откривање чари Специјалног резервата природе „Ковиљско-петроварадински рит”.
d
Фото: Покрет горана Војводине

То пловило, купљено у оквиру европског пројекта „Danube Stream for Green Dream – Stream4Green” ради промоције и развоја еко-туризма у Сремским Карловцима, чији су горани здушни заговорници, у функцији је од 2015. године. Стотину сати годишње проведе на води обављајући своју основну улогу, а то је едукација, али све више и у туристичке и комерцијалне сврхе. Без обзира на то шта ко мислио о степену његове искоришћености, једно је сигурно - пловидба катамараном по Дунаву умногоме је обогатила палету и квалитет програма које Покрет горана Војводине у Сремским Карловцима нуди.

- Купљен је ради промоције и развоја еко-туризма као нове гране туризма у Сремским Карловцима – каже Марко Љубичић из ПГВ-а, који је уз капетана Владимира Милошевића, домаћин на свакој вожњи катамараном. – Еко-туризам није још развијен у жељеној мери и ми смо пионири у том погледу. С обзиром на активности које спроводимо у Ковиљско-петроварадинском риту,а посебно на Дунавцу, било је логично да зачнемо ту тему о еко-туризму. Катамаран је постао бренд Карловаца, а ми једини који смо у стању да организујемо такав програм и ужитак за више од 10 људи по тури.

По Љубичићевим речима, испрва је катамаран био само продужена рука лидерима кампова, односно едукативних радионица за најмлађе, да би временом постао средство за реализацију туристичких тура по Дунаву, место и начин да се прославе момачке и девојачке вечери, одрже пословни састанци, ручкови...


Бродско звоно с Мишеловим именом

Радост због градње и порињавање катамарана у Дунав с намером да буде у служби едукације и еко-туризма, заједно са горанима делио је и њихов пријатељ Мишел Гревис, кога су стекли сарађујући са луксембуршком партнерском организацијом. Међутим, Гревис је отишао корак даље од логистичке подршке и слао горанима новац за одржавање катамарана. У знак захвалности они су у бродско звоно угравирали његово име.


- Распон година наших путника је од шест до 80 и они долезе како из Србије, тако и инстранства, у зависности од програма - напомиње Марко. – На свакој вожњи посаду чине искусни капетан и пратилац, и без комплетне безбедносне опреме се не испловљава. Вожња најчешће траје сат до сат и по и углавном се плови по риту и Дунавцу, али постоји могућност и за друге дестинације. Половина вожњи се одвија по риту, на којој путнике упознајемо са његовим вредностима и чарима. Сезону завршавамо крајем септембра или почетком октобра.

Повратне реакције су, како каже наш саговорник, позитивне. По његовим речима, људи се одушеве када Дунавац доживе с бродића.


Вожња по промотивној цени

Отварање овогодишње еко-туристичке сезоне активисти Покрета горана Војводине планирају у суботу, 24. априла. Као и претходних година, отварање се приређује у склопу „Недеље сећања на професора Миодрага Радуловчаког”. Поред осталих садржаја, током 24. и 25. априла посетиоцима ће бити пружена прилика и да се провозају катамараном. Првог дана вожња је намењена представницима медија и туристичког сектора, а сутрадан ће моћи да се по промотивној цени провозају и остали. Потребно је да се претходно пријаве Марку Љубичићу на број 060/0881-027.


- Већина њих није никад била, а ни знала за овакву могућност. Сви који су се плашили вожње, забораве на страх и с радошћу што су га победили, настављају да уживају у њеним чарима – наглашава Марко Љубичић.  После скеле која је до половине прошлог века кориштена за премошћавање водене раздаљине између Ковиља и Карловаца, „Карловачки пустолов” прво је тамошње пловило већих размера, али с новом сврхом.

Зорица Милосављевић

 

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести