Пројекат реконструкције Спенса коштаће 119,9 милиона динара

Санацију и реконструкцију Спенса испројектоваће новосадски Факултет техничких наука, београдске фирме “Балканс секјурити сервисес” (Balkans security services) и “Бексел консалтинг” (Bexel consulting), као и “Аксис грађевински биро” (Axis) из Сремске Каменице, које су понудиле да сву неопходну документацију израде за 119,94 милиона динара с ПДВ-ом, односно 99,95 без тог пореза.
1
Фото: Dnevnik.rs

Руководство ЈП “Спортски и пословни центар Војводина” донело је јуче одлуку о додели уговора, који ће, како је предвиђено, трајати 18 месеци, што значи да сва пројектно-техничка документација, до нивоа грађевинске дозволе, укључујући и елаборате и процену трошкова, мора бити завршена у том року.

Како се из одлуке о додели уговора може приметити, ФТН је задужен за израду елабората постојећег стања и техничке документације, што представља 45 одсто укупног посла, док ће “Аксис” урадити 30 одсто техничке документације, а београдским фирмама поверен је остатак посла, односно пројекат противпожарне заштите и израда БИМ (Building information modeling) постојећег и стања објекта након реконстукције.

О томе да је обнова Спенса и његово осавремењавање неопходно говори се већ годинама, а један од већих проблема је и енергетска неефикасност објекта. Одабрани пројектанти требало би да испланирају замену фасаде, крова, инсталација, уз могућност постављања соларних колектора и фотонапонских система. 

Од одабраних пројектаната очекује се да анализирају стање објеката те предложе пројекат за унапређење новосадског храма спорта, уз задржавање оригиналног изгледа и намене, будући да је реч о једном од симбола града

Подсећања ради, ФТН је већ урадио Стратегију развоја Спенса, а од одабраних пројектаната очекује се да анализирају стање објеката те предложе пројекат за унапређење новосадског храма спорта, уз задржавање оригиналног изгледа и намене, будући да је реч о једном од симбола града.

Спортска намена Спенса и даље остаје његова основна и најважнија функција, уз разне културне и пословне садржаје. Садашње дворане биће задржане, с тим што је планирано да буду флексибилније за коришћење.

План санације и реконструкције предвиђа изградњу нових базена, клизалишта, додатних гаражних места и замену инсталација. Осим тога, најављено је и да ће Дечје одељење Градске библиотеке бити пресељено на Спенс, с тим да ће бити смештено у зони око Конгресног центра и на месту данашњег Медија центра, на јужној и источној страни Велике дворане. 

Фото: Dnevnik.rs

Планирано је да Ледена дворана ради као клизалиште читаве године, а да се уз њу (уз западну фасаду) изгради отворено клизалиште, које би током летњих месеци било прилагођено за активности попут мини голфа, малог фудбала и концерата на отвореном.

Yудо, бокс и стонотениска дворана чине целину, у којима је потребно раздвојити кретање спортиста и такмичара за сваку салу засебно, као и пријем гледалаца на други спрат. Свлачионице у куглани, као и друге просторије, требало би осавременити, а планирано је да дворана за рвање буде испројектована на неком другом месту, а да на њеном месту буду теретана и сауна.

Пројектним задатком предвиђен је комплекс базена, што подразумева постојећи базен, те базен за децу (обуку непливача) и базен са скакаоницама.

Комерцијални садржаји, који нису директно повезани са спортом, налазиће се у зонама Трговачке улице, централном холу, просторима уз централни хол према Северном тргу и, евентуално, уз нову пешачку комуникацију на правцу Радничка улица – шопинг центар „Променада”.

Иако је оригиналним пројектом Спенса предвиђена гаража капацитета за 980 возила, она тренутно има само 170 паркинг места, тако да је један од захтева у пројектном задатку и надградња постојеће или изградње нове гараже са подземним и надземним нивоима.

Ј. Вукашиновић

 С. Ковач

stanovnik iz c…
26.11.2021 • 15:21
...bolje da ga ne diraju...bice ko i bazen,posle popravke..
Aradinski Petrov.
28.11.2021 • 15:25
Руководство ЈП “Спортски и пословни центар Војводина” је група партијских кадрова које је партија удомила и поставола на та места. СПЕНС су обично доибијале на управлјање мање значајне партије и само су ве. удомљавале своје кадро
EUR/RSD 117.5840
Најновије вести