Представљен програм обележавања 80. годишњице Новосадске рације

У недељу у 12 часова, Град Нови Сад обележава 80 година од погрома Срба, Јевреја и Рома у Новосадској рацији 1942. године. Тим поводом, чланови Одбора за обележавање Новосадске рације протојереј Владан Симић и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк представили су програм догађаја који се традиционално одржава на платоу Кеја жртава рације, код споменика „Породица“.
3
Фото: Grad Novi Sad

Према речима протојереја Владана Симића, поменом у недељу биће настављено се обележавање погрома у Бачкој започето 4. јануара централним парастосом у Мошорину. Он је објаснио да ће програм обележавања Новосадске рације, као и сваке године започети обраћањем градоначелника Новог Сада, а након тога ће уследити помен Српске православне цркве и помен Јеврејске заједнице.

- Ми смо се потрудили да припремимо програм који би истакао важност јубилеја, међутим због епидемиолошке ситуације нисмо успели у потпуности да одговоримо том задатку. Наиме, позвали смо Његову Светост Патријарха српског господина Порфирија да одржи помен али, из здравствених разлога, он и Епископ бачки господин Иринеј нису у могућности да присуствују, тако да ће у њихово име помен служити викарни Eпископ топлички г. Јеротеј, као и викарни Епископ мохачки г. Дамаскин- рекао је протојереј Владан Симић.

Помен у име Јеврејске заједнице одржаће врховни Рабин Србије господин Исак Асиел, а у оквиру програма пригодне композиције извешће хор Јеврејске општине  „Хашира“,  Хор Саборне цркве „Свети Георгије“, и Црквени хор при Успенском храму „Антифон“ . Такође, предвиђено је и полагање венаца на споменик „Породица“ од стране државних органа и амбасада, потомака жртава, као и спуштање венца у Дунав са брода Речне флотиле Војске Србије. То ће учинити представници Скупштине Града Новог Сада, Војске Републике Србије, Јеврејске општине Нови Сад и Матице ромске. Помен жртвама Новосадске рације код спомен-плоче на Новосадској плажи ''Штранд'' биће одржан истог дана у 13.15 часова.

Фото: Grad Novi Sad

Председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк је истакао да је подсећање на тај тужни догађај сваке године нужно, јер имамо обавезу да наше сећање преносимо на потомке и како не бисмо дозволили да се поново нешто слично деси.

Говорници су изразили наду да ће се, у наредном периоду епидемиолошка ситуација стабилизовати и да ће бити у прилици да организују свечану академију посвећену тужном јубилеју и промоцију споменице поводом 80. годишњице погрома у Бачкој.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести