Посебна нега за дрвеће у Новом Саду

Дрвеће у Новом Саду од овог пролећа добија посебну негу, пошто су екипе ЈКП “Градско зеленило” почеле, прве у Србији, да спроводе фолијарну прихрану одраслих дрвореда у граду и приградским насељима.
с
Фото: ЈКП Градско зеленило из Новог Сада

Тако ће свако стабло добити неопходне хемијске хранљиве елементе, који ће поспешити његову виталност, подстаћи исхрану и развој, што је посебно важно да раст и здравље дрвећа које расте у градским срединама. Прихрањивање је започето пре неколико вечери, а витамине и минерале добили су кесетенови на Булевару војводе Степе, Булевару Јаше Томића и Алеји Мике Антића.

- Фолијарна прихрана преко листа је до седам пута ефикаснија од исхране преко корена - каже директор ЈКП „Градско зеленило” Милош Егић. - Младо лишће брзо усваја и спроводи хранљиве елементе у друге делове биљке. Почели смо с кестенима јер он као једна од најосетљивијих врста у урбаним условима захтева посебну врсту неге. У наредним данима наставићемо да прихрањујемо и све остале врсте дрвећа.

Помоћник директора за одржавање зеленила Данијела Андрић истиче да је фолијарна прихрана одраслог дрвећа значајна новина у пословању. До сада су у целом региону такву врсту неге добијала само млада, тек засађена стабла.

- Овај начин је лакши и обезбеђује бржи приступ макро и микро хемијских елемената биљкама, побољшава њихову виталност, кондицију и опште стање – објаснила је Данијела Андрић. - Аплицирање хранљивих материја се врши преко листа. Биљке транслокационо усвајају хранљиве материје и минерале и дистрибуирају их у остале делове. Овај начин третирања омогућава брзо деловање на примарни метаболизам, изузетно је ефикасан при уносу микроелемената и драстично унапређује здравље стабала у урбаним срединама. Новосадском дрвећу биће надомешћене додатне количине азота и других минерала који обезбеђују бујност лисне масе, развој кореновог система и стабла.

Смеса којом се ради није шкодљива ни за људе, али ни за инсекте или друге врсте живих организама

Истакла је да смеса није шкодљива ни за људе, али ни за инсекте или друге врсте живих организама. Прихрањивање се обавља специјализованим атомизерима за високо дрвеће, који омогућују наношење хранљивих честица под високим притиском. Својом конструкцијом омогућавају оптималну потрошњу енергије и средства за прихрану, као и равномерно наношење препарата на читаву лисну површину стабла.

У Новом Саду има близу 100 хиљада стабала, а у последњих 10 година број дрвећа се увећао за око 50 одсто, подсећају из тог предузећа. Осим тога, тврде да је посађено 54.216 нових садница дрвећа у граду и приградским насељима, а да је у свим градским парковима изграђен модерни заливни систем “кап по кап”, који ће ове године бити изграђен и за заливање дрвореда на Булевару Михајла Пупина.      

И. Ба.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести