Помен Kовиљчанима који су спречили рацију 1942. године

Некадашњим председницима Горњег и Доњег Ковиља, Михаљу Мишкели Хорвату и Андору Молнару, који су 1942. године са војним командантом села Лајошем Дуналфијем и бардом тамбурашке музике Васом Јовановићем спречили ковиљску рацију, данас је на Доњем гробљу у Ковиљу одржан помен. Месна заједница подржала је иницијативу грађана Ковиља да им се на тај начин изрази захвалност за храбро дело.
Miloš Vučević na pomenu Koviljčanima koji su sprečili raciju 1942. godinefoto: Dnevnik.rs
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

„Овај догађај у Ковиљу рекао бих, потврђује чињеницу да свако, па и најмање место, има бар једну фасцинантну, животну причу“, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, нагласивши да је најлепши део чина заправо тај што је идеја захвалности потекла од самих Ковиљчана.

„Прича делује као филмски сценарио, а несрећа је то што ми, који ту деценијама живимо, нисмо знали за овај догађај у Ковиљу и велике људе у веома тешким временима, који су ризиковали животе да би спасили друге, невине људе.”

Племенитост Молнара и Хорвата, нагласио је градоначелник, кључни је моменат због којег Ковиљ није доживео рацију као већина места у Бачкој, па и сам Нови Сад.

„Ово је мали знак захвалности за велико доброчинство људи у тешким временима, који су на крају трагично настрадали“, казао је Вучевић.

“Можда се овај догађај у Ковиљу некима не чини велики, али за мене је битан у смислу свеукупних српско-мађарских односа. Сматрам да смо, као народи, сазрели да и овакве теме можемо да отворимо, да се сетимо таквих људи и са закашњењем исправимо очигледну историјску неправду. Ковиљ је још једном показао своје велико срце и широку бачку душу.”

Председник Савета Месне заједнице у Ковиљу Младен Верначки рекао је да је на иницијативу мештана, а уз подршку градоначелника, донета одлука да се подигну два спомен обележја и да се започне традиција обележавања и сећања на те људе страдале пре више од 70 година.

Чину су, поред осталих, присуствовали Орбан Хорват, син Михаља Хорвата, као и представници Конзулата Републике Мађарске.

Б. Павковић

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести