Отворено о проблемима расељених, азиланата, миграната

Координаторка СОС центра Ивана Перић указала је на вишеструку маргинализацију и дискриминацију и повећан ризик од насиља кад је реч о овим рањивим групама и нарочито када се имају у виду жене и деца.
Učesnicе fokus grupe Foto: Dnevnik.rs
Фото: Учеснице фокус групе Фото: Дневник.рс

Положај расељиних лица, тражилаца азила и миграната, како се осећамо у постконфликтном друштву, какве такве то последице има за нас и који би били најбољи правци деловања у циљу превазилажења тих последица, теме су о којима је било речи на фокус групи „Прикључи се, укључи се”, одржаној прошле седмице у организацији Савета за родну равноправности и новосадског СОС  женског центра.

Координаторка СОС центра Ивана Перић указала је на вишеструку маргинализацију и дискриминацију и повећан ризик од насиља кад је реч о овим рањивим групама и нарочито када се имају у виду жене и деца. Речено је да је неопходно радити на промени система вредности и подизању нивоа свести о положају људи који су расељени из својих земаља. Према процени УНХЦР-а тренутно око 70 милиона људи живи ван својих матичних земаља. Наша земља се често сматра транзитом ка Европи тако да је ово била важна тема за Карловце који се такође срећу у својој свакодневици са људима азилантима, мигрантима, расељеним лицима.

Како је речено, страх и осећај угрожености од оног што је различито и другачије је нешто на чему примарно треба радити. Зато је важно радити на могућности за отворени дијалог, смањење дистанце у односу на те групе и радити на међусобном повезивању. Учесници фокус групе су се сложили да је важно да сви имају свест о важности рада на изградњи здравог друштва које подразумева грађанска права и слободне, активно укључене и проактивне чланове заједнице који доприносе даљем развоју тог друштва. То је задатак за све и важна порука за младе генерације које треба да реизграде другачији систем вредности у коме страх или мржња због тога што је неко другачији и различит неће бити присутна.           

Констатовано је да су потребна систематска решења, али и на нивоу појединца или локалне заједнице могуће је чинити можда мале, али важне кораке, као што је то била и ова фокус група.

З. М.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести