Огњен и другари на понос Новом Саду

Ретки су људи кој имају урођени осећај емпатије, који их несебичним природним нагоном тера да устану и учине нешто за оне којима је помоћ неопходна.
с
Фото: И. Бакмаз/Огњен Зорнија (трећи слева) са ученицима VI-8 разреда

Такви таленти препознају се још од малих ногу, јер њихова дела говоре сама за себе, а деца су најискренији облици деловања, вођени унутрашњим емоцијама и жељама да помогну и учине свет лепшим местом за живот. Да љубав и хуманост нису постале само мисаоне именице или  мртва слова на папиру, већ да живе међу нама и подсећају нас на смисао постојања људске врсте, огледају се у Огњену Зорнији, ученику ВИ 8 разреда ОШ “Светозар Марковић Тоза”, као и његовим другарима.

Он је покренуо идеју да помогну лечење петомесечне девојчице Вање Маловић, која болује од спиналне мишићне атрофије тип 1, а екипа је оберучке прихватила да помогне.

- Она је јако мала девојчица која нема још пуно времена, и када сам видео апел за помоћ малој Вањи, дошао сам на идеју, пошто у школи иначе правимо наруквице да се забавимо, то почнемо да радимо са хуманирарним циљем – каже Огњен Зорнија. – Тако смо почели да их продајемо, а новац ћемо да уплаћујемо за њено лечење. Већина друштва из разреда ми се придружила, тако да смо кренули у акцију.

Огњену ово није први пут да је иницијатор хуманости. Већ је имао сличне акције, јер га је унутрашњи осећај водио ка том циљу и просто није могао да га занемари. Први пут је окупио екипу и помагао скупљање новца за лечење девојчице Хелене, која болује од хидроцефалуса, а потом и мале Лане која је такође боловала од опаке неуромишићне болести од које болује и Вања. Тада је са друштвом продавао играчке које су заједно донели са намером да им ниједна не остане.

- Свидела ми се Огњенова идеја и одмах сам му се придружила у реализацији – поносно ће његова другарица из разреда Анђела Вукосав. - Наруквице су тек почеле да се продају, а у школи су наставници кренули да их купују, дајући и више него што оне коштају. Ситуација ван школе је мало компликованија, јер углавном људима не требају, немају мале деце којима би поклонили, па углавном купују маме. Постоје и добри људи који једноставно желе да помогну.

Док нису почели да праве и продају наруквице, деца су се организовала, направила кутију са апелом за помоћ са информацијама коме је донација намењена, те су шетајући углавном Булеваром Европе, око Детелинарске пијаце и околним делом, разговарали са људима и питали да ли би могли да помогну добровољним прилогом. Некада је дан добар, а некада не, што њих свакако није обесхрабрило да наставе своју мисију.


СМС 1077 на број 3030

Петомесечној Вањи Маловић може да се помогне и слањем СМС поруке садржине 1077 на број 3030. Такође то може да се учини и уплатом на текући рачун 160 – 6000001131465 – 72.


- До сада смо успели да скупимо око 16.700 динара, те ћемо још продајом наруквица напунити кутију и уплатити све што имамо на Вањин рачун – оптимистичан је хуманиста Огњен, а његови другари добацују из позадине да се надају да ће у данима који следе имати више среће и мање кише, како би могли што више да излазе напоље.

Наруквице, у зависности од тога да ли су обичне, дупле или са цирконима коштају 20, 30 и 40 динара. Спинална мишићна атрофија често има смртни исход, а беби Вањи је потребно 2,5 милиона долара не би ли имала шансу да се опорави. Стога, будимо хумани и подржимо ту децу у њиховим несебичним и искреним намерама. Ако их сретнете, све и да немате децу, поклоните им наду да доброта и емпатија ипак имају смисла упркос свету пуном лоших примера.

И. Бакмаз

Пројекат „Талентовани људи - понос Новог Сада” релизовао је „Дневник Војводина прес” д.о.о, уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести