Одборници подржали урбанистичке планове: Нови Сад се развија

Скупштина Града Новог Сада усвојила је на данашњој седници све тачке дневног реда, од којих је можда најзначајнија она која се односи на два нова објекта у оквиру Центра за социјални рад (Змај Огњена Вука) - градњу прихватилишта и дневног боравка за децу и младе.
Ф. Бакић
Фото: Ф. Бакић

Када је реч о урбанизму одборници су изгласали измену плана који се односи на доградњу и реконструкцију комплекса МУП-а на углу Булевара краља Петра Првог и Улице браће Јовандић и градњу новог објекта на месту гаража у дворишту те парцеле. Усвојен је плански документ у вези с градњом полицијске станице у Улици Бате Бркића на Новом насељу, као и предлог о реконструкцији и адаптацији Дома здравља на углу Булевара Михајла Пупина и Улици Иве Лоле Рибара, који има статус претходне заштите.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обратио се уочи седнице Скупштине. Вучевић је најавио реализацију неколико пројеката, између осталог да ће наредне седмице почети градња још једног обданишта у Новом Саду.

- Мислим да ћемо ускоро почети радове у оквиру Пројекта “Чиста Србија”, у вези са градњом атмосферске и фекалне канализације - рекао је Вучевић. - Водимо рачуна о свим деловма града, како о урбаним тако и о прихрадским насељима. Почеће изградња канализације на Ченеју и у Кисачу, као и реконструкција канализационог вода кроз Фрушкогорску улицу, те се очекују радови на Лиману 1 и 2. Планиран је пречистач на Ченеју, а од Кисача вод ка руменачком пречистачу.

Фото: Ф. Бакић

Вучевић је нагласио важност предлога одлуке о решавању стамбених потреба ратних војних инвалида и породица палих бораца на територији Града, којом се уређују услови и начини решавања њихових стамбених потреба.


Могуће кадровске смене уЧистоћи

Поводом жалби грађана да ЈКП “Чистоћа” у појединим деловима града не односи редовно отпад, градоначелник Милош Вучевић рекао је да није задовољан радом тог предузећа и најавио могуће смене.

- Разумем незадовољство грађана јер сам и ја незадовољан. Највероватније је да ће доћи смена у предузећу – казао је Вучевић. – Знате колико порука дневно пошаљем “Чистоћи” и “Зеленилу”? Посебно ме иритира њихово ћутање и очекивање да ја као градоначелник одговарам на питања уместо њих.

Ипак, Вучевић је истакао да је све теже пронаћи раднике за те послове, али да то не може бити оправдање.

-Нови Сад све више расте, а све је теже наћи људе који хоће да раде непопуларне послове - казао је он. - Ми сматрамо да то треба да ради само једна етничка група, а ми да будемо господа која само треба да седи.

Споменик настанку Војводине

Вучевић је уочи седнице најавио да ће Нови Сад добити споменик посвећен настајању Војводине, а о томе ће бити речи на наредном заседању Скупштине.

- Реч је о иницијативи Српске напредне странке, а која се тиче настајања Војводине на Мајској скупштини - појаснио је градоначелник. - Први пут ће бити такав предлог. Могуће је да поједине одборничке групе неће гласати за то, што је нормално јер су то осетљива питања , а вероватно ће тензија расти како се приближавамо председничким и могућим парламентарним изборима.

Благи пораст броја заражених

У Новом Саду је протеклих дана забележен благи скок броја заражених коронавирусом. Вучевић је навео да је у уторак и среду било 15 новоинфицираних, што није драматично као пре осам месеци када их је било између 600 и 700 дневно. У Новом Саду је инфицирана 161 особа, а према речима градоначелника, нема пацијената с тежом клиничком сликом.

- Не могу да кажем да је драматично, али се не смемо опустити и рећи да вирус не постоји - нагласио је Вучевић. - Свесни смо да живот мора да се настави, поготово по питању економије. Важно је да се што више грађана вакцинише. Прву дозу је примило 13.098, односно 4,2 одсто становништва, док је ревакцинисано 154.915 Новосађана, што је 49,3 одсто. Укупно вакцинисаних је 168.013 грађана, односно 53,5 одсто.


- С обзиром на то да нема могућности откупа по важећем закону, а самим тим ни трајног решења, одлучили смо да се од стране Града продужи плаћање закупа станова у згради у Улици Станоја Станојевића на десет година војним инвалидима и породицама палих бораца - казао је Вучевић и истакао могућност договора којим би заједнички са станарима била предвиђена иницијатива за промену законске регулативе јер тренутна не дозвољавају откуп 26 станова.

Одборници су усвојили извештаје о реализацији програма пословања, а Вучевић се посебно осврнуо на ЈГСП „Нови Сад“. Он је казао да је Град успео да сачува ГСП, захваљујући субвенцијама и изразио наду да ће ове године бити боља ситуација због ђака који ће кренути у школу и студената, али и радника који су запослени у фабрикама. Вучевић је истакао да је због епидемије коронавируса градски превозник лоше пословао и да је број путника био готово преполовљен, те изнео податак да је у 2019. години ГСП превезао 80 милиона путника, а 2020. године тек 43 милиона.

Фото: Ф. Бакић

- Иза тог предузећа је један од најтежих периода у историји, првенствено због ванредног стања, а последица тога је скоро дупло мање наплаћених возих карата за 2020. годину - казао је Вучевић. - С обзиром на активно и непредкидно учешће предузећа у превозу здравствених радника и других служби за време пандемије, потрошња горива је остала готово иста, те су губици били неминовни. Град је стао иза свог јавног превозника, и чак три пута уплаћивао субвенције, а захвални смо возачима и свим запосленима, који су изнели терет на својим леђима, радили у отежаним условима и омогућили да аутобуси и даље иду редовно. Неспорна чињеница је да без субвенција, ГСП са ценом карте од 65 динара, не би могао да функционише.

Градоначелник је и најавио куповину десет електричних аутобуса, а тендер за ту набавку ће највероватније бити расписан у августу. Набавка ће бити реализована у сарадњи с Европском банком за обнову и развој.

Одборничка група Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) још дан пре заседања Скупштине предложила је да се из дневног реда повуче предлог одлуке о успостављању сарадње Новог Сада и Источног Сарајева и да се покрене иницијатива за успостављање сарадње са читавим Сарајевом. Вучевић је, обраћајући се одборницима, казао да је изненађен што је та тачка изазвала највише тензија, те да он нема проблем да разговара са свима. Напоменуо је да, без обзира на став Лиге, политичка сарадња две странке није угрожена, већ да треба уважавати и имати разумевања за различита мишљења.

- Да занемаримо политички аспект, да нам је природније да се повезујемо с градовима и општинама из Републике Српске, ту је и онај формално-правни - појаснио је Вучевић. - Град Сарајево није организован на нивоу јединица локалне самоуправе, као што је то у Србији. Немају Скупштину Града, ако се не варам, имају градске општине и из тих редова бирају градоначелнике. Сарајево је, по организацији, нешто између кантона и града и природније би било да сарађује с нашим округом, да не кажем с покрајином.

Са ставом градоначелника сложила се већина одборника, те је предлог изгласан са 67 гласова, а два одборника су била против.

Став Лиге критиковао је и председник Одборничке групе ДСС-а Бојан Радојевић  оји сматра да је то лицемерно, будући да је Лига коалициони партнер СНС-а и да управљају ЈКП “Водовод и канализација”. Он је пре седнице казао да ће та странка, као што је то и до сад чинила, и овог пута гласати против извештаја јавних предузећа и кадровских решења, а подржати тачке које се односе на социјалне проблеме суграђана и на сарадњу с другим градовима.

Фото: Ф. Бакић

Између осталог, усвојени су и предлози за накнаду трошкова за међумесни превоз у висини од 80 одсто од цене превоза, уколико је ученик дете самохраног родитеља, као и измена мреже јавних основних школа, у оквиру које би Основна музичка школа „Јосип Славнски“ отворила издвојено одељења у просторијама Средње техничке школе “Милева Марић“ у Тителу. Изгласана је и измена програма уређивања грађевниског земљишта због измена износа прихода и расхода. Усвојене су одлуке да се мењају урбанистички планови дела Детелинаре, Малог Лимана, Футога и блока око Улице Лазе Нанчића и Булевара Европе. Изгласани су и предлози израде нових планова детаљне регулације простора „Ливаде 2“ на Алибеговцу у Сремској Каменици, новог гробља у Ветернику, као и подручја јужно од главне градске саобраћајнице на Алибеговцу. Скупштина је потврдила и именовања директора три јавна комунална предузећа (“Тржница”, “Новосадска топлана”, “Стан”), а ускоро ће бити расписан и конкурс за новог директора Музеја Града Новог Сада.

С. Ковач, Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести