Одабране фирме које ће уређивати део градског језгра: Ново лице Успенске улице и Позоришног трга

Управа за грађевинско земљиште и инвестиције одабрала је фирме које ће уређивати део градског језгра, што подразумева реконструкцију Позоришног трга, Успенске улице и дела пролаза до полукружног трга, између „Аполо” центра и СНП-а.
Panorama_Novi_Sad_Pozorisni_trg3-NStojanovic
Фото: Dnevnik.rs

Посао вредан више од 378 милиона динара, с ПДВ-ом (378.001.144), додељен је новосадским предузећима „Енерготехника – Јужна Бачка”, „Пут-инвест”, „АБ&ЦО” и „Геотехника”, као и „Монтоп” из Ветерника и „Нуклеус” из Лазаревца. Те фирме обавезале су се да, с подизвођачима „Green decor”-ом из Београда, „Расингом” из Вршца и „Urban Mobiliar”-ом из Кнића, све предвиђене радове заврше за девет месеци (270 календарских дана).

Реч је, иначе, о првој фази уређивања центра града, што, између осталог, подразумева поплочавање и асфалтирање, изградњу путева, постављањење нове расвете и мобилијара, као и реконструкцију и изградњу инсталација.


Металне меморијалне траке

Просецањем Булевара Михајла Пупина шездесетих година прошлог века умногоме је промњена матрица старог градског језгра. Парна страна такозване Мале јеврејске улице је срушена, а читав простор је рашчишћен за изградњу Српског народног позоришта. Као успомена на некадашњу Малу јеврејску улицу, која је постојала до седамдесетих, у нивоу партера ће бити постављене металне меморијалне траке.


Целокупним пројектом обухваћене су јавне површине које се простиру на 6,82 хектара, па су радови подељени по зонама. Осим Позоришног трга, Успенске улице и дела пролаза између Аполо центра и СНП-а, у наредним фазама планирано је сређивање и реконструкција полукружног трга на месту монтажне гараже и Пролаза Милоша Хаyића, платоа испред старог биоскопа ЈНА, дела Његошеве улице, Трга слободе, Улице Модене и дела Улице краља Алекасандра, као и пролаз уз Менратову палату.

Након што је после вишедеценијског пропадања обновљено прилазно степениште Српском народном позоришту, околина те установе културе ће коначно, уместо испуцалог мермера, бити поново поплочана.

Фото: Dnevnik.rs

На раскршћу Позоришног трга и Успенске улице, на запуштеној зеленој површини код недовршене зграде Поштанске штедионице, планирана је фонтана, као и постављање клупе и жардињера око те водене површине. Пројекат предвиђа и уградњу информационих дисплеја и меморијалне траке, која је замишљена као проток времена, те ће на њој бити угравирани догађаји и занимљивости из историје Новог Сада.


До извођача из другог покушаја

Подсећања ради, то је други покушај Градске управе да у поступку јавне набавке нађе одговарајућег извођача. На претходном тендеру је, након свих измена и допуна и два продужења рока, једина пристигла понуда оцењена као неприхватљива јер група од десет предузећа с новосадском фирмом „Енерготехника – Јужна Бачка” на челу, у своју понуду није уврстила све наведене промене.

Градска управа је по цени од око 18,7 милиона динара прибавила техничку докумантацију од „Андзор инжењеринга” из Новог Сада, који је на том тендеру учествовао заједно с новосадским фирмама ДБА, „Хидрозавод ДТД” и „Геоглобал”, као и „Студиом МС” из Сомбора и фирмом „Кото” из Београда. Иначе, занимљив је податак да су као полазна основа за пројектовање коришћена победничка решења с архитектонског конкурса, који је организован пре две године.


Та меморијална трака ће пратити трасу некадашње „Мале Јеврејске” и пружаће се од зграде Аполо центра до информационог стуба, а биће монтиране и четири дигиталне информационе табле, и то по једна за СНП, ГСП, али и туристичка, као и на инфо-стубу, који је предвиђен на крају траке.

У зони Успенске улице су пројектоване две аутобуске нише с надстрешницама, а потпорни зидић око Позоришта биће преобликован у континуалну клупу, док је уз тротоар до зеленог појаса предвиђена бициклистичка стаза. Дуж те улице је планиран је дрворед, с тим што ће, како је својевремено у тендерској документацији објашњено, 16 стабала бити сачувано, шест липа пресађено на друга места у граду, док ће три стабла бити уклоњена, а у плану је садња нових 25, делимично израслих лишћара.

Уређивање центра биће финансирано из градског буyета, а интересантно је да је првобитно планирано да то буде заједничка инвестиција Покрајине и Града, али се од тога одустало због смањених прихода у покрајинској каси услед кризе изазване пандемијом коронавируса.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести