Новосађанин Зоран Радисављевић шампион Хрватске у енигматици

На недавно одржаном 11. Отвореном првенству Хрватске у енигматици, шампионска титула припала је  Новосађанину Зорану Радисављевићу, што га чини јединим Србином који је победио на поменутом такмичењу.
Novosađanin Zoran Radisavljević šampion Hrvatske u enigmatici Foto: Dnevnik.rs
Фото: Новосађанин Зоран Радисављевић шампион Хрватске у енигматици Фото: Дневник.рс

За три месеца такмичења одржано је седам кола, што је на крају Зорана довело до истог броја бодова са Марком Михаљевићем из Хрватске, а онда и до завршног двобоја доигравања, где је одлуком жирија наш представник победио резултатом 4:1.

„Имали смо скраћени рок од недељу дана за прављење укрштенице, а ја сам своју направио за четири дана“, каже енигматичар Зоран Радисављевић. „У тим тренуцима код састављача долази до изражаја вишегодишње искуство и знање, мада је комбинаторика веома битна. Ипак, на крају је одлука на жирију и оно шта ће се њима свидети у односу на лични укус.“

Радисављевић напомиње да,  какву год врсту енигматике неко волео да креира, важно је да не иде испод својих критеријума, на шта су многи аутори спремни. Јер, шта год да се форсира - више белине или попуњених квадратића - отићи ће у лошу крајност.


Најдужи анаграм од 2.726 слова

Зоран Радисављевић написао је рекордни анаграм од 2.726 слова, односно читаву песму по делу Лазе Костића “Санта Мариа дела Салуте”, али под анаграмским називом “Ала су ти маестрална дела”. Рад је посветио својој љубави, а дело је сачувано међ’ корицама књиге “Пут ка врху четири”.


„Треба направити баланс како би решивачима било занимљивије“, објашњава наш саговорник.“ Ја волим да користим необичне речи и синтагме јер се ретко виђају, па је читаоцима интересантно.“

Thumbnail

Свакако, енигматика треба да забави оног ко је решава, али и да га научи новим стварима. А аутора тих загонетки најпре покреће страст ка таквом изражавању и креирању. Зоран је имао тек 12 година када је почео да објављује радове. С 15 је кренуо са освајањима титула, што је до сада резултирало с 23 шампионска признања са такмичења одржаних у Србији, и наравно још више када се уброје и шампионати у иностранству.

Л. Радловачки

Немања
30.06.2018 • 13:38
Браво Кићо, честитке шаховском мајстору!
EUR/RSD 117.1990
Најновије вести