Ново Насеље окупља љубитеље културе и уметности

Десетак младих заљубљеника у уметност и културу, уз помоћ многих волонтера и другара, припремило је за суботу, 30. септембар, од 10 сати шаролик и богат програм, за који је стигло више од педесет пријава, па публику на отвореном очекују различите представе, анимације, изложбе, радионице, сликање мурала...
naselje1.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Ове године ће манифестација „Добро дошли на Насеље” у организацији „Новог културног насеља” први пут, осим ливаде између улица Бате Бркића и Браће Дроњак, имати још једну локацију: оближњу СОШО „Др Милан Петровић”, где ће бити приказана два врло актуелна документарна филма: „Зашто је Драган направио оркестар” Николе Спасића и „Контакт”, који се бави историјом новосадске андерграунд сцене. 

"Овај фестивал је увек и био замишљен као повод да се окупе сви уметници и да заједно покажу оно што најбоље умеју", каже Огњен Томашевић из „Новог културног насеља”, додајући да су сви добродошли и да је улаз бесплатан, али је осмех обавезан.

Он додаје да је програм заиста разноврстан, али би издвојио све популарнију представу „Таленте Гранде у ту Мадре”, замишљену као велику духовиту импровизацију глумаца с Академије, као и нову представу студија „Жељко Весељко” под називом „Чика Јова Змај долази на чај”.

Њихов први фестивал под називом „Добро дошли на Насеље”, одржан 2014. године, био је чист ентузијазам и жеља да се на Насељу покрену културни садржаји, тврди наш саговорник.

Фото: Dnevnik.rs

"Неколико нас који се познајемо цео живот и који смо радили неке ствари заједно, имали бендове, радио и ТВ емисије, хтели смо да учинимо нешто јер се на Новом насељу ништа није дешавало. Имали смо потпуно шашаве идеје, неке су се оствариле, неке нису, али нам је тај фестивал остао можда и најдражи", присећа се Томашевић.

Тај 27. септембар 2014. године је био баш посебан: више од 30 степени, бина на атомском склоништу, а људи више од хиљаду.

"То нам је дало ветар у леђа за даље. Од тада смо урадили преко 30 програма и фестивала и имамо их у плану бар упола толико", каже Томашевић.

Да Новом насељу, као једној од највећих новосадских месних заједница с више од 40.000 становника, недостаје место за културна збивања, потврдио нам је Томашевић.

Ове године ће манифестација „Добро дошли на Насеље” први пут, осим ливаде између улица Бате Бркића и Браће Дроњак, имати још једну локацију: оближњу СОШО „Милан Петровић”, где ће се приказати два врло актуелна документарна филма 

"Организовали смо два позоришна фестивала, а једна сцена је била у дворишту Основне школе „Прва војвођанска бригада”, где је дошло више стотина људи да гледа „Јазавца пре судом” или „Ожалошћену породицу”, што је показало да људи овде желе и воле да иду у позориште, макар оно било импровизовано. Наш овогодишњи филмски фестивал посетило је више од 2.000 људи за три ноћи. Све то нам говори да овде постоји интересовање за културне и уметничке садржаје, само нема довољно инфраструктуре. Управо је иницијатива за културним центром нешто на чему још више треба радити у будућности", каже он.

Тренутно у комшилуку изнајмљују просторију, коју су претворили у магацин, али планирају да направе омладинско-креативни центар „Ново културно насеље”. У трагању су за мултипрактичним простором, који би био и канцеларија, али и место где би се могао погледати филм, одржати нека трибина, радионица, приватни час и слично.

Фото: Dnevnik.rs

"Осим нашег центра, који би био корак до циља, од самог нашег старта жеља нам је отварање културног центра на Новом насељу. И даље је велика енергија усмерена баш на то. У преговорима смо с Фондацијом „Нови Сад 2021” и заједно радимо на томе да се нађе најбоље решење за све суграђане", открива нам Томашевић.

До сада су наилазили на добру подршку, како Градског већа, тако и покрајинских секретаријата, и били су део тима у трци за Омладинску престоницу Европе, као и партнери у процесу кандидатуре града Новог Сада за Европску престоницу културе, а како одувек истичу, све идеје и предлози суграђана су добродошли.

Креативност сузбија агресивност

"Децентрализација културе била нам је идеја-водиља када смо осмислили пројекат „Арт-кварт-старт”", каже Огњен Томашевић. Он додаје да су прве године у „Првој војвођанској бригади” организовали уметничке секције за ђаке, а у читавом програму учествовало је 700 ученика школе.

"Водећи се изреком која се тад изродила да „креативност сузбија агресивност”, направили смо с њима представу и песму о Новом насељу, а затим идеју проширили на друге делове града, тако да већ три године имамо пет уметничких секција у пет делова града у којима омладинци заједно стварају једно уметничко дело", каже Томашевић.

С. Милачић

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести