Ново и здраво дрвеће у граду и приградским насељима

НОВИ САД: Радници ЈКП “Градско зеленило” ће у наредном периоду заменити дотрајала стабла дрвећа, која су услед година, болести, климатских и механичких утицаја истрошила свој животни век.
drvece sadnja
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Како јављају из тог предузећа, на територији целог града уочен је мањи број стабала која представљају ризик за безедност и имовину грађана, те ће уместо њих на јесен бити засађена нова, здрава стабла.

- Подаци о стању дрвећа добијени су у оквиру редовних, свакодневних активности радника стручних служби ЈКП “Градско зеленило” који се брину о дрвећу и прате стање биљака у граду - каже помоћник директора ЈКП “Градско зеленило” Данијела Андрић. - Радови почињу у центру града, а наставиће се на Подбари, у близини Социјалног, на Лиману, Новом насељу, Детелинари и у Петроварадину.

По њеним речима, дрвеће има свој животни век, а у урбаним условима је он краћи него у природи, због мноштва негативних фактора. Кроз више стадијума развоја, а након јувенилног и зрелог доба, када дође у стадијум старости, неопходна му је додатна нега. Фолијарна прихрана, заливање и друге мере само су неке од техника које продужавају животни век стаблима.

- Сваке године се јави одређен број примерака чији биолошки потенцијал због година и болести слаби, те како се стање дрвета погоршава, појачава се његова нестабилност и оно престаје да буде украс и еколошка подршка и постаје потенцијална опасност по људе и њихову имовину – напомиње наша саговорница. - Дрвеће које услед налета ветра или олујних невремена може пасти и повредити пролазнике, оштетити аутомобиле или изазвати застоје у саобраћају треба уклонити и заменити.

И. Ба.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести