Награђени чувари природе, а опоменути они који јој наносе штету

У завршници акције „Тражимо загађивача године и заштитнике животне средине“, коју су пре 39 година покренули Радио Београд 2 и Друштво за чистоћу ваздуха у Србији, а тринаесту годину заредом у њеној реализацији учествује и Покрет горана Војводине, јуче су у Еколошком центру „Радуловачки“ у Сремским Карловцима уручена признања - Зелени лист, прегаоцима у очувању животног окружења, али су апострофирани доделом Црног листа и они који су нанели штету природи загађујући је.
t
Фото: Анђелко Васиљевић

Жири те најстарије еколошке акције и награде у Србији одлучио је да додели десет признања  Зелени лист, два Црна листа и четири специјална Зелена листа.

Носиоци специјалног признања су Српска академија наука и уметности за организовање научних скупова о заштити животне средине, АТП-Турнир „Србија опен“ за еколошку акцију „Једна карта-једно дрво“, проф. др Даница Грујичић за вишегодишњу бору за заштиту животне средине и ширење еколошке свести о последицама бомбардовања за животно окружење и здравље становништва и др Драгана Ђорђевић за вишегодишњи научни рад у области загађења ваздуха и заштите животне средине.  Добитници Зеленог листа ове године су: Ботаника башта из Крагујевца за креативност у осмишљавању природног амбијента и еколошких садржаја; Скупштина општине Пријепоље за деловање на заштити долине реке Лим и уклањање депоније Стањевине; за уређење корита Ломничке реке признање је добила неформална група грађана „Ломница за Ломничку реку и Јастребац“; Еколошка иницијатива Темерин за заштиту животне средине у Темерину; Бојана Новаковић  за упорност и истрајност у борби против загађења животне средине; аутор апликације „Икс Еко ваздух“ Дејан Лекић за истрајну бригу о квалитету ваздуха; председница Савеза еколошких организација Србије Љиљана Браловић за борбу за заштиту животне средине; књижар Радмило Мулић за развијање дечије еколошке културе; наставник хемије Јовица Плавшић за иновативан приступ популарисању заштите животне средине  у школству и сликар Саша Стојановић за софистициран, уметнички приступ теми животне средине.

Фото: Анђелко Васиљевић

Фабрика камене вуне „Кнауф инсулатион“ из Сурдулице због угрожавања  животне средине у том месту и ЈП Електропривреда Србије због неодговорног односа према животном окружењу ове године добитници су Црног листа.

Неурохирург  Даница Грујичић, познати борац за истину када је реч о последицама НАТО бомбардовања, и најзаслужнија што је Народна скупштина  фомирала комисију  чији задатак је било испитивање утицаја  бомбардовања на животну средину и зрдавље људи, истакла је да додељено јој признање не припада њој него читавом тиму стручњака који су иницијатори тога и данас се залажу да се на прави, научни, математички прецизан систематичан начин  докаже шта је учињено 1999. године у Србији.

- То праћење последица је трајало крато – четири године и зато је у интересу да држава поново стане иза једног таквог пројекта и да се младим људима плате специјализације из различитих грана медицине, физике, хемије, биологије како би се на прави начин и на једно место слили подаци о уништавању живтоне средине – рекла је Даница Грујичић. - Од нас су направили експеримент  и не само од нас, последња истраживања су показала да је за само три дана априла 1999. огромно загађење претрпео и југ Италије. Министарство здравља и Министарство заштите животне средине морају бити једно, јер од животне средине зависи здравље људи. Држави мора да буде најважније  у каквој животној средину ћемо живети и да јој грађани буду на првом месту.

Фото: Анђелко Васиљевић

Прегршт позитивних примера бриге о животној средини, чији актери су уосталом и постали носиоци признања Зелени лист, могло се чути јуче у Еколошком центру. Војин Пушица који је у име „Србија опена“ примио признање рекао је да је у оквиру акције „Једна карта–једно дрво“ у  пролеће засађено 19.050 стабала, а да ће на јесен  још 20.000 платана бити посађено у различитим градовима Србије. Он је напоменуо да ће акција бити настављена и догодине.

На свечаном уручењу награда говорили су председник Покрета горана Војводине Алекса Јефтић, главни и одговорни уредник Радија Београд 2 Радоман Кањевац,а у име Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине који  Бранкица Табак.

        З. Милосављевић

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести