Место окупљања и неговања културе Словака

Културни центар “Кисач” је од града Новог Сада добио кућу из 1908. године, која ће следеће године бити туристичка тачка, место где ће бити презентована историја и култура Кисачана, али и окупљалиште свих удружења и друштава из овог места.
1
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Како сазнајемо од директора Културног центра “Кисач” Павла Суровог реконструкција куће која је изграђена у аустроугарском стилу, почела је прошле године. Уређење унутрашњег дела куће тренутно је у току. До октобра следеће године би обнова куће требало да буде завршена.

- Следеће године, када ће Нови Сад бити европска престоница културе, кућа из 1908. године ће бити тачка окупљања у Кисачу, где ће бити презентована словачка култура. Желимо да сваки предмет у овој кући прича неку причу, да ове просторије, између осталог, служе и за пријем иностраних делегација. Кисач нема простор у ком би туристима могли нешто да презентујемо на овај начин, како планирамо то да радимо убудуће. Имамо Културни центар и тамошњу галерију, али не и просторије оваквог типа. Овде ћемо имати могућност да их вратимо неколико деценија уназад и да им на сликовит начин презентујемо културу народа – каже Сурови.

У кући има пет просторија, као и вински подрум. Тавански простро и велико двориште. Замишљено је како Павел открива за “Дневник” да у собама буду уникатни стари етно предмети, свих Словака, не само кисачких.

- Пошто су башта и двориште велики имамо могућност да ту направимо поставку свих словачких ношњи на једном месту. Следеће године ћемо да направимо нацрт пројекта за ту идеју – каже Сурови.

По његовим речима за време пандемије Култруни центар “Кисач” је био најактивији од свих у целој словачкој заједници.

- Толико пројеката, изложби које смо одрадили није одрадио ни један КУД ни општина где живи словачко становништво. Јако смо поносни што смо за време пандемије презентовали Словаке, посредством изложбе “Словачке свадбе” која је већ пет месеци на Калемегдану у Београду. Изложбу је видело више од 400.000 људи. Ту изложбу је радио Културни центар, а ја сам аутор – појашњава Павел.

Поменуо је и други пројекат рађен током короне, а то је истоимена изложба. Наиме, у новембру прошле године је отворена уметничка етно арт изложба “Корона”. Аутор и фотограф је управо Павел Сурови.

Овај уметнички етно арт пројекат је назван “Корона” (круна) из разлога што је стваран у време пандемије изазване вирусом , а други разлог је чињеница да је Павел етнографским истраживањем открио да су старе архаичне словачке народне ношње подсећале на краљевску европску одежду. Сви мотиви са оригиналним материјалима и словачким ношњама само доказују и потврђују ту теорију да су биле под утицајем тадашњих трендова аустроугарске, француске, немачке, шпанске, енглеске и данске моде, као и трендова из суседних држава и преносиле су се и на словачке ношње.

- Зову нас из Москве, Њујорка, Француске, да гостујемо са изложбом. Чекамо да се мало стиша све ово у вези са короном, па да кренемо са гостовањима – каже Сурови.

Подсетио је и на то да је обележено 60 година од оснивања женске и мушке певачке групе. Група је, каже наш саговорник, прва од свих Словака снимила плочу и била активна, а ове године ће бити издат јубиларни цд.

Појаснио је да 30 година ништа није мењано у Културном центру “Кисач”.

- Од шупе смо направили најбољи галеријски простор код Словака. Планирамо да следеће године завршимо обнову просторија где се Културни центар Кисач налази - закључује Сурови.

Појашњава да је Кисачу после Другог светског рата нуђено доста тога, попут аеродрома, фабрика, али да је све одбијано због конзервативизма.

- Затвореност не доноси ништа добро. Отворен сам према свим народима и идејама и спреман на сарадњу, а све у циљу просперитета места у ком живим и радим - закључује Павел.

С. Аничић Илић

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести