Матуранти прославили крај школске године на Кеју жртава рације

Док жељно ишчекују да ли ће се епидемилошка ситуација побољшати и Кризни штаб дати зелено светло за већа окупљања и прославе, новосадски матуранти крај средњошколских дана и почетак нове етапе у животу већ неколико дана прослављају уз музику с разгласа, пиће, грицкалице и по коју сузу на Кеју жртва рација.
е
Фото: Дневник (В. Фифа)

Наша екипа је у среду поподне затекла ученике Техничке школе “Милева Марић Ајнштајн” који су појаснили да су се самоиницијативно организовали путем друштвених мрежа, те да су у контакту с вршњацима из других средњих школа и да свака образовна установа “заказује терин” за дружење како не би било сувише окупиљених на малом простору. Директори средњих школа упознати су с прославама крај Дунава али су им “везане руке”, пошто се организују ван образовних установа. Ипак, апелују на ђаке да се препоруке Кризног штаба морају поштовати, а да ли ће мали и велики матуранти завршетак школовања обележити као и ранијих година - свечано зависи од одлука надлежних.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Како су нам матуранти казали, више од годину дана слушају наставу онлајн, о изласцима и журкама су могли само да сањају, неке другаре из школске клупе можда више неће срести, те су се снашли и одлучили да на отвореном организују прославу јер су је заслужили. Према њиховим речима и иначе проводе време заједно - готово сваке вечери се окупљају „на гајби” код пријатеља и по квартовима где седе заједно или играју фудбал и кошарку, та сматрају да овакав вид прославе није ништа необично.

Матурант ТШ “Милева Марић Ајнштајн” Никола Јовановић појаснио је да је младима тешко и сувише изазовно да овако дуго живе с ограничењима. Жељни су живота, нових искуства и познантава, уосталом матурско вече је важан моменат у животу сваког ђака.

Фото: Дневник (В. Фифа)

- Први пут смо желели да се окупимо на Кеју пре седам дана и да уз Медицинску школу “7. април” направимо славље, али смо увидели да би нас у том случају било сувише, па смо одлучили да дружење померимо за неколико дан - појаснио је Никола. - Око 15 часова смо се састали, два сата касније су наишли и трубачи, а разилазимо се углавном око 21 час. Осим тога, чуо сам да многи изнајмљују викендице у Сремској Каменици, Лединцима и на Поповици, па да друштво од њих петнаестак организује малу прославу.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Професорка у ТШ “Милева Марић Ајнштајн” Јасна Ковачевић “држала је на оку” ђаке како не би било никаквих инцидената.

- Деца су ме обавестила да су добили термин за прославу, па сам одлучила да се након опроштајног чоса упутим с њима на Кеј и да се уверим да је све уреду - рекла је професорка Ковачевић. - Дивим им се како су  успели да изгурају онлајн наставу, која никада неће моћи да замени час у учионици, и како су, упркос свему, остали ведрог духа, како гледају у будућност и теже ка успеху. Иначе, наше матурско вече у хотелу “Парк” је требало да буде 12. јуна, али је одгођено за 3. јули и сви се надамао да ће Кризни штаб до тада ублажити епидемиолошке мере.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Не губећи наду, многе средње школе су заказале матурске вечери за крај јуна или почетак јула, махом у хотелу “Парк” и другим угоститељским објектима, а ученици увелико меркају одела и свечане хаљине по радњама. Када је реч о осмацима, за њих се школска година завршава данас, а на који начин ће то обележити остаје да видимо. Оно што је сигурно је да су сви спремни за свечани опроштај од ђачких дана.

Фото: Дневник (В. Фифа)
Весело, уз песму и загрљај

Матуранти су читаво поподне весело плесали, омиљене песме певали у глас и поздрављали се. Свако одељење дизајнирало је матурске мајице у разним бојама, на којима су биле одштампане шаљиве поруке. Наравно, неизоставно је било и потписивање маркерима по мајицама, а “аутограми” и цртежи осликавани су и по рукама.

С. Ковач

Фото: Дневник (Ф. Бакић)
EUR/RSD 117.3152
Најновије вести