Мали детективи у борби против мистерија

У склопу “Новосадског дечјег лета 11” одржана је радионица “Шерлок Холмс, Херкул Поаро, Госпођица Марпл..” у школском дворишту Основне школе “Петефи Шандор”. Радионица је организована са намером да се најмлађима приближи мистерија, посао форензичара и свет чудовишта.
с
Фото: С. Сладоје

Деца узраста од шест до 12 година учествовала су у причама и загонеткама које су припремиле волонтерке фестивала. На почетку се обрађивало питање појма и рада детектива, а већ од раније већина била упозната са радом Шерлока Холмса и Херкуал Поароа. Подељени у два тима, могли су да се опробају у свету детектива и решавају мале загонетке и питалице. Сваки од тимова вредно се борио за поене, али на крају резултат је био изједначен и победила су оба тима. Такмичењем се разбила монотонија јер не желимо да све остане на сувој теорији, рекла је једна од волонтерки фестивала Андријана Дробњаковић.

– Такмичарски дух је важан, како би деца остала мотивисана да размишљају. Идеја је да вежбају вијуге и брзо дођу до решења – објаснила је Андријана Дробњаковић. – Битно да се укључе сва деца а не само неколико њих.

Волонтерке су даље децу одвеле на импровизовано место злочина, одакле је потекло питање ко су форензичари. Ова професија малишанима није била позната од раније, али су је брзо прихватили и заволели. Могли су да виде како се обележава место злочина и колико су важни докази. Једна од девојчица, која се пријавила да се опроба у улози форензичара, казала је да је посебно занимљиво било да проналази различите доказе и пакује их за лабораторију. Мистерија се даље проширила на свет чудовишта, од којих су већ од раније биле познате вештице и јети, али зомбији су им били нов појам. Познавању ових бића доприносе и цртани филмови, у којима виде да чудовишта нису толико страшна, рекла је волонтерка Хелена Ћетојевић.

Фото: С.Сладоје

Такмичарски дух је важан, како би деца остала мотивисана да  размишљају. Идеја је да вежбају вијуге и брзо дођу до решења (Андријана Дробњаковић)

– Имали смо једну девојчицу која се мало уплашила, што значи да смо успели да створимо мистерију – навела је Хелена Ћетојевић. – Нисмо имали велика очекивања на почетку, али ово је доказало да нас слушају и да смо до сада изградили поверење. 

На крају радионице, деца су направила своје детективске значке са именом и отиском прста. На питање да ли им се свидела радионица, једна од учесница Уна рекла је да јој се свиђа професија форензичара, а да јој чудовишта нису била страшна.

- Радионице, као што је ова, пролазе добро јер су малишани укључени од самог почетка. Ове године одзив је нешто мањи него ранијих година, али то приписујемо вирусу и тренутној ситуацији. Овај догађај малишани су оценили високом оценом – истиче организатор фестивала Северина Простран Милетић.

Ове године фестивал „Новосадско дечије лето“ организован је под слоганом „Слобода је, љубав је...“ Циљ самог фестивала је да се деца заинтересују за свет око себе. Ово је једанаеста година организовања, а овогодишњи фестивал траје све до 28. августа.

С. Сладоје

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести